Luksemburg postaje digitalni čvor Evrope

Nauka 21. jun. 201719:44 > 19:46
Podijeli:
Izvor: N1

Luksemburg će biti zemlja domaćin prve data ambasade, odnosno zemlja u kojoj će Estonija čuvati podatke svoje vlade - otkriveno je početkom ovog mjeseca, prenosi portal Wort.lu.

Drugim riječima – ovo je do sada nezabilježen primjer u svijetu, gdje vlada jedne zemlje čuva osjetljive podatke druge zemlje.

Luksemburg se nada da će na ovaj način povećati obim posla, korporativnog i institucionalnog – nakon što su već dobili dodatne ugovore Evropske komisije i Organizacije sjeveroatlantskog pakta.

Direktor IT centra CTIE, Gilles Feith kazao je da će ovaj vid – data ambasada biti normalna pojava za 10 godina.

Luksemburg se s druge strane pozicionira kao lider za skladištenje podataka u svijetu, obzirom da, prema riječima Feitha ima najveću gustoću protoka podataka – Tier-4.

Tier-4 je vrhunska specifikacija za data centre Uptime Institute, koji je napravio više od 800 evaluacija u 78 zemalja svijeta.

Data centar Evropske komisije otvorio se u Betzdorfu u decembru, a sadrži više od 1.4000 informacionih sistema. Podržavaju samostalna tržišta, politiku klimatskih promjena, administraciju, finansije i operacije – pored svih ostalih stvari.

Ovaj data centar je donio prestižne porjekte u Luksemburg, a ima i petogodišnji aranžman za hostovanje zajedničkog centra za razmjenu podataka sa NATO-om.

Luksemburg za sada je najsigurnija zemlja za čuvanje podataka, ali i za osnivanje kompanija.

Politika vlade oze zemlje pogoduje i ostalim finansijskih investicijama, a prestižni projekti Luksemburgu dozvoljavaju da unaprijedi postojeću tehnologijsku infrastrukturu.

Feith je između ostalog kazao: “Digitalni sektor je za Luksemburg danas ono što je bankarski bio u prošlosti”, ali ocijenio je da će biti pravo teško implementirati samo jedno digitalno tržište u Evropi.

“Ako ne uspijemo u ovome, nećemo biti kompetitivini na tržištu, odnosno bićemo manje atraktivni”, kazao je Feith.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.