Ukrajina meta hakerskog napada svjetskih razmjera

Nauka 28. jun. 201707:32 > 07:37
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Val informatičkih napada svjetskih razmjera koji se pojavio u utorak koristi rupu u Windowsima za koju je Microsoft već objavio 'zakrpu', saopćeno je iz firme, a stručnjaci za kompjutersku sigurnost ocjenjuju da je prva na meti napada bila Ukrajina.

Kako pokazuju prve Microsoftove analize, “ucjenjivački softver koristi se nekolikim metodama kako bi se širio, pa i onom koja je obrađena sigurnosnom aktualizacijom već objavljenom za sve sisteme, od Windowsa XP do Windowsa 10, pod nazivom MS17 – 010”, rekao je za AFP glasnogovornik kompanije. 

Još u maju, kada se pojavio WannaCry, Microsoft je pozvao korisnike da upotrijebe zakrpu MS17 – 010. Pukotina i načini za njezinu primjenu prethodno su objavljeni u hakiranim dokumentima američke sigurnosne agencije NSA-e.

Microsoft “i dalje istražuje i donijet će nužne mjere kako bi zaštitio svoje korisnike”, dodao je, pozivajući potonje da budu oprezni kod otvaranja nepoznatih datoteka, budući da se “ucjenjivački programi obično koriste elektronskim porukama kako bi se širili”.

Neke firme za računalnu sigurnost i izrađivači antivirusnih programa izrazili su u utorak sumnju da novi virus koristi tu pukotinu, među njima i Cisco Talos koji iznosi pretpostavku o načinu ulaska virusa u sisteme. 

Cisco Talos ocjenjuje da je moguće “da su neke infekcije povezane s aktualizacijom računovodstvenog programa poznatog kao MeDoc koji se koristi u Ukrajini”.

Val cyber napada počeo se širiti u utorak, zahvaćajući europske i američke tvrtke i servise pošto je pogodio Ukrajinu i Rusiju. Informacije više firmi pogođenih tim simultanim napadima govore da virus na desktopu računara ostavlja zahtjev za otkupninu od 300 dolara u virtualnoj valuti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.