Ovu poruku s WhatsAppa odmah izbrišite, hara nova prevara

Nauka 26. jul 201713:05 > 27. jul 2017 09:51
Izvor: AFP/Justin Sulliavan

Prevara je pametna, a procjenjuje se da bi šteta mogla biti velika.

Korisnici WhatsAppa ponovno su se našli na meti prevaranata. Kako piše Independent, u popularnu aplikaciju stižu poruke čija je namjera navesti vas da podijelite svoje bankovne podatke. Iako ovakav tip prevare nije ništa novo, analitičari ju nazivaju pametnom i procjenjuju da bi šteta mogla biti velika.

‘Imamo informaciju o isteku jednogodišnjeg pokusnog korištenja WhatsAppa. Nakon isteka ova aplikacija vam neće biti više dostupna te preko nje nećete moći slati niti primati poruke. Kako bi WhatsApp i dalje neometano koristili, savjetujemo vam da se pretplatite na jednu od navedenih opcija’, stoji u poruci.

Korisnike se potom navodi na jedan od linkova na ‘portal za korisnike’ gdje je potrebno navesti telefonski broj i ostale podatke. Podsjetimo, pretplata na WhatsApp ukinuta je otkako ga je 2014. preuzeo Facebook, što bi se moglo pokazati problematičnim.

Naime, oni koji su WhatsApp počeli koristiti u fazi dok se naplaćivao, mogli bi biti prvi koji će nasjesti na ovaj trik. Dobijete li ovu poruku, blokirajte pošiljatelja kako vam više ništa ne bi mogao slati, i nikako, ali nikako ne otvarajte navedene linkove. Posljednja zabilježena prevara odnosila se na skidanje zaražena aplikacije WhatsApp Gold koja je inficirala smartfone zloćudnim malvareom, javlja tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.