Pronađeni potomci naroda koji je po Bibliji istrijebljen

Nauka 28. jul 201710:49 > 29. jul 2017 14:48
Podijeli:
Izvor: BrokenDogmas.com

Prema Starom zavjetu iz Biblije, Kananiti (Canaanites) je narod koji je u potpunosti istrijebljen, međutim naučnici su uspjeli pronaći dovoljno DNK ostataka - na osnovu kojih su pronašli njihove žive potomke.

Prema biblijskom predanju, Bog je naredio Izraelćanima da ubiju “grešne” Kananite: “Nećete ostaviti ništa što diše. Uništit ćete ih”. Prema svetoj knjizi kršćana – oni su upravo to i učinili.

Međutim, genetsko istraživanje utvrdilo je da su određeni Kananiti preživjeli istrijebljenje, a sada imaju i svoju domovinu.

DNK materijal se prebacivao stoljećima – a njihovi potomci se danas nalaze u Libanonu.

Naučnici su uspjeli ekstraktovati dovoljno DNK materijala iz ostataka pet ljudi, koji su pronađeni u bivšem kananitskom gradu Sidonu, a datiraju 3.700 godina unazad.

Taj DNK materijal upoređen je sa današnjim narodom u Libanonu, te je utvrđeno da se genetski materijal poklapa više od 90 posto. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Human Genetics, u kojem još stoji da još uvijek postoje određene nejasnoće oko prave sudbine Kananita.

“Biblija govori o uništenju Kananita, njihovih gradova i ubijanja ljudi. Ako je to istina, Kananiti nisu mogli direktno genetskim materijalom dobrinijeti današnoj populaciji”, stoji u izvještaju.

“Ne postoje arheološki dokazi koji govore o potpunom uništenju svih kananitskih gradova. Gradovi na levantskoj obali, Sidon i Tyre pokazuju kontinuitet naseljavanja do dana današnjeg”, stoji u istraživanju.

“Današnji Libanonci vuku korijene od starih kanantiskih nroda, što pokazuje genetski kontinitet u Levantu još od bronzanog doba”, navodi se u istraživanju koje je obradio Independent.

Doktor Marc Haber, sa Wellcome Trust Sanger Instituta je kazao: “Današnji Libanonci su vjerovatno direktni potomci Kananita, ali imaju i male proporcije euroazijskih predaka, koji su vejrovatno tu došli posljedicom ratnih osvajanja Asiraca, Perzijanaca i Makedonaca”.

Kazao je i to da je veliko iznenađenje što su uspjeli ekstraktovati DNK iz ljudskih ostataka koji su 4.000 godina stari, s obzirom na teren gdje su pronađeni.

Kananiti su u Starom zavjetu osuđeni na smrt, jer su bili stanovnici Sodome i Gomore, dva grada koja je prema religijskom predanju uništila Božija vatra, što piše u Knjizi postanka.

U Bibliji stoji da su ih uništili Izraelćani, vođeni Joshuom, a neki učenjaci tvrde da su ovi dijelovi Biblije hiperbola – te da nije došlo do masovnog uništenja.

Kananiti su u historiji bili poznati kao veliki trgovci sa kolonijama diljem Mediterana. Njima se pripisuje i prvi alfabet. S druge strane, naučnicima je ovo veliko ohrabrenje za dalja istraživanja, koja će im pomoći da bolje razumiju drevnu historiju regije.

Ovo je inače i prvi genetički dokaz sa prostora Sidona, pa se nadaju da će im pomoći u odgovorima na brojne nepoznanice regije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.