Apple povlači iPod

Nauka 28. jul 201709:43 > 19:25
Izvor: DON EMMERT/AFP FILES/AFP

iPod postaje "ugroženi" gedžet. Na stranici kompanije Apple više se ne mogu poručiti iPod nano i iPod shuffle, a jedini iPod koji je još uvijek dostupan kupcima je iPod touch.

Iz kompanije su potvrdili da je obustavljena proizvodnja ovih modela.

”Uproštavamo kolekciju muzičkih plejera i ostavljamo u proizvodnji samo dva modela iPod touch”, rekli su iz kompanije.

Dodali su također i da će im ovo pomoći da se fokusiraju na iPod touch, trenutno najpopularniji iPod. Potrošačima će biti ponuđeno više memorije, dakle, bit će povećana s 16 GB na 32 GB, uz nepromijenjenu cijenu.

iPod nano pušten je u prodaju 2005. godine, a od tada je redizajniran sedam puta, sve do posljednjeg modela, koji neodoljivo podsjeća na minijaturni iPhone.

REUTRS/Dino Vournas

iPod shuffle je također doživeo mnoge promjene, redizajniran je četiri puta, od kada je lansiran 2005. Tada je izgledao kao USB, zatim mu je dodata “štipaljka”, treća generacija je razbjesnela sve pošto je bila bez dugmića, a četvrta je u suštini manja verzija drugog modela.

Nema potrebe za tugom, kažu stručnjaci. Nestanak iPoda bio je neizbježan. Nosioci profita kompanije Apple su trenutno iPhone, iPad i Apple Watch, a u takvom poretku nema mjesta za muzičke plejere.

Touch verzija živi još malo, ali dani su odbrojani i za nju, a kada se i ovaj model povuče, to će biti to za iPod.

Zahvalnost mu svakako dugujemo. Ovaj muzički plejer spasio je kompaniju Apple i u neku ruku, promijenio svijet. Da se nije pojavila ova spravica, danas ne bismo imali ni iPhone ni iOS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.