Ovo je pet najboljih aplikacija za vremensku prognozu

Nauka 03. sep 201710:46 > 21:27
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Donosimo pregled pet besplatnih aplikacija koje svakako trebate uzeti u obzir ako vam je važno znati kakve vas vremenske prilike i neprilike očekuju. Svaka od njih ima svoje prednosti, ali i mane...

Sve aplikacije uvrštene u ovaj pregled u osnovnom su izdanju dostupne za besplatno preuzimanje u Googleovoj trgovini Play i dolaze s reklamama koje je u pravilu moguće ukloniti uz nadoplatu. Neke među njima nude mogućnost kupovine u sklopu aplikacije, kao i nadogradnju na premium izdanje. Sve su testirane na dva uređaja s Googleovim operativnim sistemom Android, izdanjima 5.0.2 i 7.0. Testirane su tokom nekoliko uzastopnih dana, piše tportal.

1Weather

Aplikacija firme OneLouder Apps premašila je 10 miliona preuzimanja na Google Playu, a da je pritom uspjela zadržati visoku prosječnu ocjenu.  Uz standardne značajke poput prognoze po satima i danima, nudi pristup dodatnim informacijama, kao i mogućnost dodavanja widgeta te pregleda radarske slike za šire područje na kojem se nalazite.

Vrlo je jednostavna, što joj je ujedno i prednost i nedostatak. Naime, lako je snaći se u njoj i naučiti je koristiti. No, s druge strane, ne nudi obilje podataka, informacija i mogućnosti kao neke druge aplikacije. Prognoze i druge podatke moguće je dijeliti izravno samo na Facebooku. Bonus je podrška za Googleov operativni sistem za nosivo računalstvo Android Wear i 25 jezika te mogućnost praćenja prognoze za do 12 gradova.

GO Weather

Također vrlo popularna aplikacija (više od 50 miliona preuzimanja) koja nudi prognoze, radarski pregled situacije, sadašnje vrijeme, brzinu vjetra, upozorenja na ekstremne vremenske uvjete i ostalo, na temelju podataka s također popularnog meteorološkog servisa Accuweather. Njeni tvorci tvrde kako pokriva više od 200 hiljada lokacija širom svijeta. Putem kartica ponudit će vam procjenu vremenskih uvjeta za razne aktivnosti, poput putovanja ili bavljenja sportom, kao i zdravstvena upozorenja.

Sam prikaz prognoze je dopadljiv. U jednom zaslonu dobit ćete dva različita grafikona koja će vam reći kakve se temperature očekuju tokom dana i idućih pet dana te hoće li biti oborina. Solidno je lokalizovana na bosanski, ali trebaju poraditi na prikazu jer se događa da se pojedini brojevi i slova preklapaju. Problem je prisutan na više različitih uređaja, tako da pretpostavljam da je do njih. Također, reklame su vrlo agresivne. Značajke koje su dostupne u drugim aplikacijama besplatno, poput recimo radarskog pregleda ili desetodnevne prognoze, u ovoj su zaključane iza raznih izdanja koja od vas traže plaćanje.

Weather Channel

Jedna od najprepoznatljivijih aplikacija za vremensku prognozu (također više od 50 miliona preuzimanja) također pokriva osnovne elemente koje očekujemo – temperaturu zraka, upozorenje na ekstremne vremenske uvjete i prognoze (po satu, dnevno, 48 sati i 15 dana) – ali i izvanredne vijesti vezane uz vrijeme te upozorenja na grmljavinu i polen.

Dolazi s više raznovrsnih widgeta i zasebnim sučeljem za tablet računare. Radarski prikaz moguće je donekle prilagoditi proširenjem zaslona i postavljanjem geolokacije. Ponudit će preporuku za vožnju automobilom te sportske aktivnosti poput trčanja i skijanja. Prikaz bi mogao biti i bolje dizajniran, ali nudi brz i jednostavan uvid u osnovne informacije, što uključuje i atmosferski tlak te brzinu vjetra. Moguće je odrediti koja će vam upozorenja aplikacija slati, kao i reći joj kad vas treba ostaviti na miru s obavijestima.

Weather Underground

Ako želite više podataka, aplikacija Weather Underground je dobar izbor. Uz sve što nude i ostale aplikacije, u njoj ćete naći i podatke poput razine UV zračenja i o lokalnim epidemijama gripe (nažalost, samo za Sjedinjene Države).  Posebno je zanimljivo što ima pregled vijesti, blogova i infografika vezanih uz vremenske (ne)prilike, kao i zasebno izvješće za skijaše. Nudi i zgodne značajke poput pregleda kad izlaze i zalaze Sunce i Mjesec, kao i uvid u niz web kamera postavljenim na raznim lokacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Uključite li se u njenu zajednicu Wunderground, dobit ćete pristup još većem rasponu podataka.  Jezična podrška uključuje i hrvatski, ali lokalizacija nije najbolje izvedene, a aplikacija se muči i s prikazom dijakritičkih znakova. Sučelje je pregledno i čitljivo, iako su oglasi poprilična šaka u oko. Možete ih ukloniti ako platite oko jednog američkog dolara.

Yahoo Weather

Ova je aplikacija vjerovatno najbolja među onima koje Yahoo ima u ponudi. Odlično dizajnirana, nudi ključne informacije o vremenskim (ne)prilikama, prognoze (petodnevna i desetodnevna), upozorenja, radarski pregled i još štošta, s mogućnošću praćenja do 20 gradova.  Izdvaja se po tome što sa servisa Flickr povlači prilično dobre i oku ugodne lokalne fotografije, a možete i sami poslati svoje.

Među ovdje spomenutim aplikacijama ima daleko najbolju integraciju reklama u sadržaj te iznimno ugodno i pregledno sučelje (iako se i ona muči povremeno s preklapanjem brojeva i slova u prikazu). Uz to, karta uz radarski nudi i pregled po temperaturama te vjetru.

Koju aplikaciju odabrati?

Pa, odgovor na to pitanje u velikoj mjeri ovisi o tome kakve su vam potrebe i preferencije. Sve predložene aplikacije nude osnovni set funkcionalnosti nužan kako biste bili pravodobno obaviješteni o tome kakvo vas vrijeme očekuje. Funkcionirale su podjednako dobro, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.