Kako smanjiti troškove mobilnog interneta

Nauka 04. sep 201707:38 > 07:40
Podijeli:
Izvor: N1

Pametni telefoni kriju neke funkcije koje ne koristimo, a koje nam nerijetko mogu uštedjeti vrijeme i novac.

Korištenje offline navigacije

Mobilni internet nije dostupan u svakom trenutku, a i kada je dostupan, zna imati visoku cijenu (recimo u inostranstvu), no što ako ste se izgubili, a potrebna vam je karta za slučaj nužde?
Postoji trik kojim je moguće uštedjeti! Najbolje rješenje je preuzeti osnovne kartografske podatke dok je uređaj još spojen na internet te nakon toga deaktivirati mobilni internet uz ostavljanje GPS-a aktivnim.

Lokacija će se i dalje nastaviti pokazivati dok se krećete, a vi nećete potrošiti previše novca na prenos podataka.

Safe mode za mobitele

Kako bi se uklonile neke aplikacije koje odbijaju poslušnost ili jednostavno zagađuju uređaj (ili tek postoji potreba uklanjanja bugova iz njih), ponekad valja ući u Safe mode, a ponekad će uređaj to napraviti i sam.

Za ručnu aktivaciju valja pratiti upute proizvođača.

Za Googleove uređaje stvar je relativno jednostavna – dovoljan je pritisak i držanje tipke za paljenje i gašenje te dodir i držanje opcije Power off na zaslonu. Nakon trenutka ili dva pojavit će se opcija Reboot to safe mode je potrebno samo pokrenuti komandu.

Priručni skener dokumenata

Vrijeme flatbed skenera je prošlo. Danas je za skeniranje dokumenata dovoljan mobitel s kamericom i pripadajuća aplikacija na Play Store.

Neograničeno pretraživanje

Zahvaljujući aplikaciji Google Goggles (Google Play Store) moguće je pretražiti ama baš sve – i to ne korištenjem riječi, već mobilne kamerice. Uperite ju u hranu, neki spomenik ili poznati objekt (kao i barkodove i QR kodove) i gledajte kako Google izvodi magiju pred vašim očima.

Povezivanje dva uređaja s Androidom

Korištenjem značajke USB On-The-Go (ili kraće USB OTG) moguće je spojiti dva mobitela s Androidom te na taj način razmjenjivati datoteke ili puniti jedan uređaj drugim. Jasno, za ovo je potreban adapter ili poseban kabal koji će na oba kraja imati microUSB ili USB Type-C vezu (ovisno o uređaju), prenosi Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.