Twitter udvostručuje broj karaktera za pojedine korisnike

Nauka 27. sep. 201701:06 > 11:00
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Eric Thayer

Prvi put u svojoj historiji, društvena mreža Twitter promijenit će ograničenje karaktera na objavama.

Kako su najavili, ograničenje sa 140 karaktera bit će povećano na 280, doduše samo za pojedine korisnike.

U test grupu će biti uključeni oni koji “tvituju” na engleskom, španskom i portugalskom. “Samo mala grupa ljudi dobiće novi limit, prije nego što Twitter to omogući svima. Ali, svi korisnici će moći da vide, pročitaju i te duže tvitove.

Suosnivač Twittera i izvršni direktor kompanije Jack Dorsey ranije je nagovještavao da će se pomijeriti ograničenje u karakterima. Iz kompanije se nadaju da će korisnici oduševljeno prihvatiti ovu promjenu. 

Odluka da tvitovi mogu da sadrže najviše 140 karaktera došla je zbog prilagođavanja sa SMS porukama. Naime, jedna SMS poruka sadrži 160 karaktera, a Dorsey prenosi da su osnivači tada željeli da se tvitovi uklope u nju – 140 karaktera za tvit i 20 za korisničko ime.

Prema istraživanju koje je obavila kompanija i jezik utiče na informaciju koja može da se prenese tvitom. Naime, tvitovi na kineskom, japanskom ili korejskom mogu da prenesu i dvostruko više informacija nego oni na engleskom ili španskom. Istraživanje je pokazalo da je ograničenje karaktera ono što najviše frustrira ljude koji tvitaju na engleskom, ali ne i one koji tvitaju na japanskom.

Korisnici, prenosi CNN, mogli bi ipak da polemišu o tome da li Twitter treba da obraća više pažnje na dužinu tvitova ili na njihov sadržaj. Naime, uprkos naporima kompanije da spriječi to i dalje se mogu pročitati uvredljive i uznemirujuće poruke.

Koliko je Twitter postao važna društvena mreža, govori i činjenica da su tvitovi američkog predsjednika Donalda Trumpa o Sjevernoj Koreji shvaćeni kao “objava rata”. Trump je tokom vikenda na Twitteru napisao da ukoliko je ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje u UN prenio stavove lidera te zemlje, Kim Jong-una, “oni neće još dugo biti tu”. Nakon toga oglasio se šef diplomatije Sjeverne Koreje Ri Jong Ho rekavši da je američki predsjednik Donald Trump prvi objavio rat njihovoj zemlji i da zato imaju pravo na kontramjere. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.