Firefox Quantum doći će glave Chromeu?

Nauka 29. sep. 201711:27 > 12:06
Podijeli:
Izvor: N1

Mozilla se polako sprema za velik povratak na tržište uz novi i munjeviti preglednik Firefox Quantum.

Mozilla je upravo uzbacila testnu verziju nadolazećeg preglednika imena Firefox Quantum, čiju konačnu veziju planira izbaciti ovog studenog, piše tportal. Pokusna verzija dostupna je developerima koji će Mozillu upoznati s tonom bugova na koje su naišli tijekom testiranja što će pomoći konačnoj verziji da bude čim bolja na dan izlaska i da najširoj publici ponudi najbolje moguće iskustvo.

Firefox je, podsjetimo, u kasnim 2000-ima bila najrašireniji preglednik dok danas gledamo na drukčiji ekosustav u kojem dominiraju sve rašireniji Google Chrome i Apple Safari.

Najrašireniji preglednik u SAD-u trenutno je Google Chrome s 44,5 posto tržišnog udijela, a prati ga Apple Safari sa 25,4 posto zastupljenosti, dok treće mjesto zauzima Microsoftov Internet Explorer (!) sa solidnih 15 posto. Na kraju ovog popisa nalazi se i Firefox koji zastupa 7,4 posto tržišta, navodi tportal.

Mozilla nadolazeći preglednik najavljuje kao ubojicu titana tvrdeći da Quantum radi brže od Chromea, a istovremeno koristi manje resursa. S obzirom na to da preglednik još nije dostupan potrošačima, Mozzila očigledno ove informacije izvlači iz internih testova.

Novi preglednik dolazit će upakiran s popularnim softverom za čitanje članaka Pocket kojeg se Mozilla domogla ove veljače za još nepoznat iznos. Mozilla tvrdi da će Pocket korisnicima nuditi stranice koje su pročitali i preporučili njegovi drugi korisnici.

Trenutni korisnici Firefoxa Quantum će dobiti putem automatske nadogradnje 18. studenog ove godine, a ako ste ekstra znatiželjni, uvijek se možete skinuti beta verziju koja obuhvaća Android, iOS i naravno – stolna računala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.