Želite da promijenite posao ili struku?

Nauka 20. okt. 201710:28 > 10:36
Podijeli:
Izvor: N1

Ako želite da promijenite posao ili čitavu oblast u kojoj ste ranije radili, dobro je znati šta se traži.

Promjena posla (čak i kada to još uvijek samo planirate) nosi mnogo stresa. Novo okruženje, drugačiji načini rada, nepoznate procedure… Ali najveći problem uvijek jeste da li ćete uopšte naći nov posao.

Imajući u vidu da danas zaposleni sve češće žele da posao mijenjaju na svakih pet godina („milenijalci” taj period skraćuju i na tri), kompanija Linkedin odlučila je da sprovede istraživanje i definiše trendove u zapošljavanju. Ovome su pristupili vrlo temeljno: razgovarali su sa preko 4.000 menadžera ljudskih resursa u 35 zemalja. Oni su predstavljali načine na koje pronalaze nove talente, šta su im prioriteti i gdje u budućnosti najviše žele da ulažu.

Dakle, šta su imali da kažu?

Čak 83% ispitanika je talenat stavilo na prvo mjesto kada su u pitanju „resursi” koje žele da umnože. Znači, što više novih, svježih ljudi koji žele da unaprijede i sebe i kompaniju za koju rade.

Skoro 60% ispitanika navelo je da je plan da se u 2018. otvori više radnih mjesta. Pritom, da imaju neograničena sredstva, najviše bi ulagali u imidž kompanije, nove tehnologije i savremene načine pronalaženja novih saradnika.

Sada ključni dio, koje su to oblasti gdje će u narednom periodu biti najviše otvorenih novih radnih mjesta?

10. Ljudski resursi

9. Finansije

8. Administracija

7. Vođenje projekata

6. Marketing

5. Razvoj poslovanja

4. IT

3. Inženjeri

2. Operativni poslovi

1. Prodaja

Zapravo, iznenađenja nema: vještina i umijeće prodaje je godinama najtraženije znanje na tržištu rada. Međutim, ima određenih promjena. Do prije desetak godina prodaja je podrazumijevala direktan kontakt s korisnikom, licem u lice; danas sve kompanije kojima je važno da budu konkurentne prelaze na onlajn poslovanje. A ispitanici ističu da će ponuda poslova u onlajn prodaji naredne godine biti preko milion radnih mjesta.

Šta vi možete da uradite? Ako već niste, steknite najtraženije znanje današnjice. Zatim, pažljivo sredite svoju radnu biografiju: navedite radno iskustvo, sve vještine koje posjedujete, ali i takozvane meke vještine (soft skills) – komunikacija, organizacija, kritičko mišljenje, kreativni pristup, otvorenost za nove ideje…

Na kraju, dobro se pripremite za intervju. Treba da prodate najvrednije što u svijetu poslovanja imate – sebe i svoje znanje. Bez cjenkanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.