Otrov smrtonosnog australskog pauka može spasiti život

Nauka 24. okt. 201714:13 > 15:16
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com / Ilustracija

Otrov sidnejskog dupljaša, jednog od najsmrtonosnijih pauka na svijetu, mogao bi se koristiti u liječenju poremećaja živčanog sistema što uključuje bol, epilepsiju i moždani udar, navode australski naučnici.

U svome radu naučnici s Instituta za molekularnu bionauku Univerziteta Queensland otkrili su da je otrov pauka, zbog toga što specifično pogađa živčani sistem kako bi paralizovao svoju žrtvu, djelotvorniji od lijekova koje proizvodi čovjek za liječenje poremećaja živčanog sistema.

Institut iz Queenslanda, vodeći u svijetu u istraživanju lijekova na bazi otrova, u svojoj zbirci ima više od 600 otrova.

“Paukov otrov sadrži više od 10 miliona različitih bioaktivnih peptida”, kaže vodeći naučnik profesor Glenn King.

Bioaktivni peptidi su proteini koji mogu imati pozitivan učinak na tjelesne funkcije.

“Vrlo je obećavajuće otkriće da bi taj otrov mogao biti učinkovit u liječenju epilepsije i uskoro počinje faza kliničkog ispitivanja”, najavio je King.

U izjavi za The Sydney Morning Herald King je izrazio nadu da će nakon kliničkih ispitivanja biti moguće spriječiti kod osoba koje su imale moždani udar oštećenje mozga prepisivanjem otrova sidnejskog dupljaša (Atrax robustus).

Vjeruje se da je mužjak sidnejskog dupljaša iz porodice Hexathelidae, prouzrokovao najmanje 13 smrti. Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen otkako je 1981. pronađen protuotrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.