NASA otkriva kako ostati smiren u najstresnijim situacijama

Nauka 19. nov 201716:48 > 19:34
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Paul Hill, direktor leta NASA-e, tijekom karijere naišao je na brojne stresne situacije te je nedavno svima otkrio najveće tajne svojeg zanata.

Paul Hill je 2001. spasio svemirsku misiju od sigurne propasti. Kada je saznao da je sustav hlađenja na svemirskom šatlu Discovery prestao raditi, bio je savršeno svjestan da je mogao pobiti cijelu posadu Međunarodne svemirske stanice.

Utom trenutku Hill je shvatio da su logika i oslanjanje na dosadašnja iskustva ključ uspjeha, izvještava Business Insider, a prenosi tportal.

Nakon desetaka složenih svemirskih misija i još većeg broja rizičnih situacija direktor leta u NASA-i razvio je niz strategija i mentalnih vježbi za borbu protiv stresa.

“Svi se bolje koncentriraju te su načelno opušteniji kada analiziraju podatke, razgovaraju međusobno i s direktorom leta putem centra za komunikaciju te konačno – donose ključne odluke”, kaže Hill.

Tako su primjerice tijekom gore spomenute krize analizom podataka potvrdili da je sustav za hlađenje u svemirskoj letjelici imao višak vlage.

“Da nismo riješili situaciju na pravilan način, izgubili bismo letjelicu”, prisjeća se Hill. Nakon što je kriza privedena kraju, upravitelj svemirskog programa došao je i pohvalio cijeli kontrolni tim. “U tom sam trenu bio mentalno odvojen od onog što se zbiva i pomislio sam – ovi ljudi zbilja rade super posao. Cijelo sam vrijeme bio koncentriran na pravu stvar – na zadatak”, naglašava.

Ključ uspjeha

Ovo je zapravo metoda koju kontrolori leta koriste kako bi se nosili s potencijalno katastrofalnim situacijama. Svaki put kada bi došlo vrijeme za odluku usredotočili bi se na niz pitanja:

Što sve znaju i što sve ne znaju o situaciji u kojoj se nalaze?

Što sakupljeni podaci govore o kriznoj situaciji?

Koja je najgora stvar koja bi se mogla dogoditi?

Ima li tim dovoljno informacija i na koji način ih mogu dobiti?

Koji su prvi koraci što ih treba poduzeti, a da misija napreduje uz maksimalnu sigurnost svih sudionika?

Hill također naglašava da nipošto ne smijemo prijašnjim iskustvima dopustiti da utječu na sagledanje i shvaćanje novih.i da ste kroz ovo već tri puta prošli te da će metoda koju ste koristili biti korisna i danas’, naglašava NASA-in stručnjak.