Gates i Hawking: Vještačka inteligencija će postati premoćna

Nauka 02. feb 201515:38 > 15:43
Izvor: Facebook

Osnivač Microsofta Bill Gates smatra da bi trebalo da budemo zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja vještačka inteligencija, odnosno zbog mogućnosti da ta inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod kontrolom.

Gates je takav stav iskazao na društvenoj mreži Reddit, a povodom ranije izjave direktora Microsoftovog ogranka – Microsoft Research, Erica Horwitza koji ne vjeruje da čovjek neće na kraju izgubiti kontrolu nad nekim oblicima inteligencije, prenosi BBC.

Osnivač međunarodnog servisa za internet plaćanje PayPal, Illon Mask, prvi čovjek kompanije Tesla, Stephen Hawking, također su ranije upozorili na opasnost od toga da vještačka inteligencija može da evoluira u stanje u kojem čovjek više neće moći da je kontroliše.

Hawking čak smatra da bi uređaji sa vještačkom inteligencijom mogli da dovedu do kraja ljudske rase.

Pripadam onim koji su zabrinuti zbog super inteligencije“, napisao je Gates.

Na početku će mašine obavljati dosta posla za nas, a da nisu super inteligentne. To bi trebalo da bude pozitivno, pod uslovom da dobro upravljamo tim mašinama“, kazao je on i dodao da će nakon više decenije njihov razvoj biti takav da će postati zabrinjavajući zbog čega se slaže sa Maskom i drugima i ne shvataju zašto za to niko ne brine.