Kako da postanete Java programer ako ste potpuni početnik?

Nauka 18. dec 201710:39 > 10:46
Podijeli:
Izvor: N1

Odlučili ste da postanete Java programer? Dobar izbor.

Prije svega, Java je dobar izbor za pokretanje karijere u programiranju, jer je u pitanju jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu.

Java je objektno orijentisan jezik. Objektno orijentisano programiranje jeste metodologija ili paradigma pisanja programa uz korišćenje klasa i objekata. Da uprostimo, ova vrsta programiranja pojednostavljuje razvoj i održavanje softvera.

Slično svojoj funkciji, Java je relativno jednostavan jezik za učenje, znatno manje komplikovan od jezika kao što su na primjer C ++ ili GO. I na kraju, Java programeri su veoma traženi širom svijeta.

Dakle, ako već imate želju, počnite odmah da učite Javu. Ipak, morate imati dobru strategiju.

Nameće se prvo pitanje: Kako možete da olakšate sebi savladavanje programskih vještina u Javi ako ste potpuni početnik?

Najbolje je da započnete od onoga onoga što će se očekivati od vas. A to znači pre svega da dobro poznajete osnove, da razumijete kako programiranje funkcioniše i da to nije samo „pisanje koda“, već i riješavanje problema.

Druga stvar koju treba da imate na umu jeste da ne možete da postanete sjajan programer preko noći. Za to su potrebni i vrijeme i posvećenost. Za učenje programiranja ne postoji recept, ali postoje metode koje će taj proces učiniti lakšim i bržim. Ovdje ćemo vam pružiti neke osnovne informacije, koje su neophodne za svakog početnika u programiranju.

Ne žurite pri učenju programiranja

Brzina prelaska pojmova, lekcija, tutorijala ne znači i brže učenje Jave. Ukoliko na početku napravite propuste i ne shvatite osnovne pojmove i koncepte do kraja, to će otežati vaše učenje u budućnosti, jer ćete opet morati da se vraćate na početak i učite ono što ste propustili. Nikako ne govorite sebi „Na ovo ću da se vratim kasnije“. Stvorite kohezivnu sliku programskog jezika na samom početku.

Učite kroz praksu

Nemojte da dijelite učenje programiranja na dva različita dijela – teoriju i praksu. Morate da kombinujete učenje sintakse programskog jezika Java i da istovremeno vidite kako ona djeluje i izgleda u praksi.

Šta je vaš cilj?

Primjera radi, da napravite aplikacioni softver ili Android aplikaciju. Vaš cilj bi trebalo da bude specifičan. To će vam olakšati da se usredsredite i da idete prema tom cilju. Naravno, vaš primarni cilj nije konačan. Kako budete postajali vještiji, tako ćete moći da postavljate sebi i više ciljeve. Ali za početak potrudite se da sebi postavite neki jednostavan i realan cilj, pri čijoj realizaciji će teorija odmah naći svoju primjenu.

Obratite pažnju na greške koje napravite

Nemojte da preskačete greške. Učite iz njih i uvijek se potrudite da pronađete tačno, ispravno riješenje. U budućnosti, kako budete napredovali i kada počnete da radite, vaši programi će postajati sve veći i veći.

Ako na početku ne naučite da riješavate male greške, teže će vam biti da to uradite kasnije. Vaše oko i um bi trebalo da se navikavaju na to da odmah „hvataju“ svaku malu grešku u kodiranju.

Naravno, neke greške će vam, i pored svih napora, ponekad promaći. Zato je veoma važno da koristite testove i ostale alate za provjeru koda.

Uvijek je korisno da svoj kôd podijelite sa drugim, iskusnijim programerima i da čujete njihove komentare. Nije potrebno svaki od tih komentara i da usvojite. S vremenom ćete naučiti da prepoznate šta vam je od tih komentara korisno, a šta nije.

Napišite program koji vas zanima

Da ne biste izgubili interesovanje za programiranje na samom početku vaše karijere, napišite kôd za neki softver, aplikaciju ili program koji vas najviše zanima.

Kakav program biste vi zaista željeli da pišete? Koja su vaša interesovanja? Da li i sami imate neki problem koji biste voljeli da riješite?

Potrudite se da u početku to bude nešto jednostavno, nemojte odmah da postavljate pred sebe zadatak koji će promijeniti svijet. Pretencioznost može da ima suprotan efekat. Trenutak u kome počnete da radite i shvatite da niste u stanju da izvedete zamisao može vas nepotrebno obeshrabriti.

Ne preskačite lekcije

Ponekad oni koji nisu potpuni početnici i već imaju neka predznanja preskaču lekcije koje već znaju ili koje misle da su savladali. To je velika greška. Ne dozvolite sebi da propustite sitne, ali suštinske detalje, ako želite da postanete profesionalni programer.

Ukoliko želite da učite brzo i da što prije savladate vještine koje su vam potrebne da biste brzo počeli i da radite kao programer, onda su za vas najsigurnije riješenje specijalizovani edukativni programi za učenje programskog jezika Java. Međutim, takvih opcija ima mnogo i važno je da izaberete pravu. Nemojte da se zalijećete i upisujete kratke kurseve koji vam obećavaju da ćete postati programer za nekoliko nedjelja. Da biste savladali vještine koje su vam potrebne kako biste počeli da radite, neophodna je edukacija od najmanje dvanaest mjeseci. Novac i vrijeme koje uložite u to vratiće vam se veoma brzo i mnogostruko će se isplatiti. Više o certifikovanim edukativnim programima kod nas možete da saznate na ovom linku.