Evo kako da postanete odličan programer

Nauka 30. jan 201810:54 > 10:55
Izvor: Ilustracija

Kompanije širom svijeta danas tragaju za talentovanim programerima, a njihova potraga će se, sudeći prema brojnim statističkim pokazateljima, u budućnosti još više povećati.

Programeri danas imaju brojne mogućnosti, ne samo za zaposlenje, već i da biraju način na koji rade (od kuće, na daljinu, u kompaniji, puno radno vrijeme ili pola radnog vremena…), kao i velike mogućnosti za napredovanje.

Ako ste se odlučili za karijeru u programiranju, možete da budete sigurni da će posla za vas uvijek biti. Ali… Iako kompanije traže programere, to ne znači da možete da se zaposlite bez imalo truda.

Da biste mogli da dođete do obećanog sna, morate da budete zaista dobar programer. Predstavljamo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postanete bolji od drugih.

1. Testirajte

Zašto? Svaki programer je doživio nešto poput ovoga: u jednom uglu promijenite malo koda, a u (naizgled) nepovezanom uglu nešto prestane da radi!

Gorka istina je: i novi i promjenjeni kôd će neizbježno sadržati greške.

Kako da riješite ovaj problem? Koristite automatizovane testove, koji vam pomažu da stari kôd bude stabilan.

Također možete da odete i korak dalje i napišete testove prije nego što započnete da pišete kôd. Ovaj jednostavan savjet vam može dati potpuno novu perspektivu i ideju kako da pristupite problemima.

2. Pregledajte kodove

Ovo je posebno važno ako budete radili u timu – bilo da ste svi u jednoj kancelariji, ili radite sa programerima širom svijeta, sa kojima komunicirate preko interneta.

Kôd koji je vidio samo jedan programer u vašem timu jeste potencijalno loš kôd: ako se ta osoba razboli ili napusti vaš tim, niko neće znati kako ovaj dio vašeg softvera zaista funkcioniše. Pored toga, bez obzira na kvalitet rada kolege, možda su on ili ona nešto predvidjeli, primjenjujući rješenje koje je po njima najbolje. Drugim riječima, možda vi imate bolju soluciju.

Ove probleme lako možete izbjeći time što ćete svoj kôd dati na pregled i drugim članovima tima, ali ćete i vi pregledati njihove kodove. Ovaj način pisanja koda je i kontrola kvaliteta, kao i sredstvo za stvaranje kolektivnog vlasništva nad kodom u vašem projektu.

Šta treba da imate na umu? Programiranje u paru ima brojne prednosti, a jedna od njih je i ta što nećete morati da lutate internetom i tražite ljude koji će da pregledaju vaš kôd. Ovaj metod programiranja ima i brojne druge prednosti, koje su opisane u sljedećem koraku.

3. Programirajte u paru

Zašto? Programiranje u paru je idealno sredstvo za razmjenu znanja u timu. Kada u timu postoje novi ili programeri početnici i iskusniji programeri ili softverski developeri, koji sjede jedan pored drugog, to je najbolji način da kao junior nešto naučite. A pošto je podučavanje odličan način da oštrite sopstvene vještine, čak i kao iskusniji programeri možete da imate koristi.

Šta treba da imate na umu? Kada se radi po ovakvom principu, svaka osoba bi trebalo neko vrijeme da bude za tastaturom. Ovo ne bi trebalo da postane rad po sistemu „Ja te učim, ti slušaš”.

4. Držite se jednostavnosti

Zašto? Planiranje za nepredviđene okolnosti i mnogo unaprijed može da učini vaš kôd nepotrebno složenim.

Ne pokušavajte da predvidite zahtjeve vašeg projekta dvije godine unaprijed – previše stvari može (a sigurno i hoće) da se promjeni!

Trošićete vrijeme na previše kompleksno rješenje za problem koji u budućnosti može da bude sasvim drugačiji nego što ste zamislili. Naravno, sagledavanje šire slike i planiranje je korisno i ovaj savjet ne znači da uopšte ne treba da planirate, samo je važno da to ne radite previše unaprijed.

Šta treba da imate na umu? Kada se govori o jednostavnosti, to ne treba miješati sa „brzo i aljkavo”. Uvijek morate da radite pažljivo i promišljeno.

5. Koristite dizajnerske obrasce

Zašto? U suštini, većina programerskih problema pripada jednoj od samo nekoliko opštih kategorija. Ovi opšti problemi već su riješeni hiljadama puta – i dobro su dokumentovani u nekoliko „obrazaca dizajna”. Pokušajte da napravite otklon od problema koji je pred vama i moći ćete da primjenite dokazano najbolju praksu, umjesto da ponovo pronalazite toplu vodu.

Šta treba da imate na umu? Primjenjivanje dizajnerskih obrazaca ili šema ne bi trebalo da postane vaša redovna praksa. Ponekad, sve što je stvarno potrebno jeste nekoliko linija jednostavnog koda.

Da biste postali uspješan programer najvažnija polazišna tačka jeste vaša edukacija. Bez dobrih osnova nećete moći da napredujete, niti da nadograđujete svoje vještine. Zato je važno da znate da je za dobru obuku potrebno najmanje 12 mjeseci i da stoga kratki i brzi kursevi nisu dobro rješenje, jer mogu da vas ostave sa rupama u znanju. Više o certifikovanim jednogodišnjim edukativnim programima kod nas možete da saznate na ovom linku.

Tag: , IT, programiranje, programeri, uspjeh, edukacija, kôd, zaposlenje,