Cyber kriminal košta SAD više milijardi dolara godišnje

Nauka 06. okt 201410:23 > 10:31
Podijeli:
Izvor: Reuters

Kina vodi agresivan cyber rat protiv SAD koji američke firme košta više milijardi dolara svake godine, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), James Comey.

On je u emisiji “60 Minuta” američke televizije CBS rekao da je Kina na vrhu liste zemalja koje žele da ukradu tajne od američkih kompanija, tvrdeći da je gotovo svaka veća kompanija u SAD na meti kineskih hakera, prenosi agencija France-Presse.

“Postoje dvije vrste velikih kompanija u SAD. Jedne koje su već hakovali Kinezi, i druge koje ne znaju da su ih hakovali Kinezi”, izjavio je Comey, i dodao da je iznos godišnjih gubitaka zbog kineskih cyber napada nemoguće izračunati, ali da se radi o milijardama dolara.

Na pitanje na udaru još kojih zemalja je privreda SAD, Comey je rekao:

“Ne želim da vam dam kompletnu listu, ali mogu da vam kažem da je na vrhu liste Kina”, izjavio je Comey, i podsjetio na nezapamćen slučaj iz maja mjeseca kada je pet oficira kineske vojske optuženo za cyber špijunažu američkih kompanija.

“Oni su izuzetno agresivni i riješeni u svojim nastojanjima da upadnu u američki sistem radi krađe informacija od kojih se može okoristiti kineska industrija”, izjavio je Comey o kineskim hakerima.