Otkrivena zvijezda udaljena 9 milijardi svjetlosnih godina

Nauka 03. apr 201811:02 > 22:19
Podijeli:
Izvor: NASA, ESA, and P. Kelly/University of Minnesota/HANDOUT via REUTERS

Hubble, teleskop Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), zabilježio je zvijezdu devet milijardi svjetlosnih godina udaljenu od Zemlje.

Naučnici NASA su tokom istraživanja supernove primjetili svjetlo, za koje su naknadno ustanovili da je riječ o zasebnoj zvijezdi.

Ustanovljeno je da je riječ o najudaljenijoj pojedinačnoj zvijezdi ikad zabilježenoj. Obično je nemoguće zabilježiti zvijezde udaljenije od 100 miliona svjetlosnih godina, čak i korišćenjem najjačih teleskopa.

Naučnici ističu kako je moguće vidjeti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izolovane zvijezde na toj udaljenosti je jedinstveno.

Naučni tim je predvodio Patrik Keli, astronom s Univerziteta u Minesoti.

“Možete vidjeti pojedinačne galaksije, ali ova zvijezda je barem 100 puta udaljenija od sljedeće pojedinačne zvijezde koju možemo analizirati”, kazao je Kelly.

Ovaj plavi superdiv nazvan je “Ikar”, po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se, prema legendi, krila otopila, jer se previše približio Suncu.

Keli je dodao kako su zvijezdu primjetili prilikom istraživanja supernove koju je otkrio 2014. godine.

Pretpostavlja se da će modernije opremljeni teleskop James Webb, koji bi u svemir trebalo da bude poslat 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvijezda na toj udaljenosti.

Teleskop Hubble je projekt nastao saradnjom NASA s Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.