Ova pravila bi trebalo da zna svaki programer

Nauka 17. maj 201813:03 > 13:12
Izvor: IT Academy

"Nemoguće je živjeti bez neuspjeha u onome čime se bavite, osim ako ne živite tako oprezno da je isto kao da uopšte niste ni živjeli", kaže J. K. Rouling, spisateljica koja je postala popularna po serijalu o Hariju Poteru.

Ovaj citat nema nikakve veze sa magijom – ovo je surova realnost i podsjeća nas da treba da izađemo iz svoje zone udobnosti.

Opreznost je dobra, ali često može da utiče i negativno na naš život i na naš rad. Tako je i u programiranju. Prije nego što je započela svoj prvi dan u programerskoj karijeri, Džejmi Stivens iz organizacije „Working Nation“ napravila je listu glavnih grešaka koje ljudi obično prave kada počinju sa programiranjem kako bi vidjela šta može da očekuje i pokuša da spriječi sebe u pravljenju istih grešaka. Evo nekih od njih i savjeta kako da ih preduprijedite.

Pazite na formatiranje
Početnika u poslu može skoro odmah i nepogrešivo da primjetite po tome što koristi neuredno formatiranje.

“Kôd treba da se uredno odvaja i treba da dosljedno koristite novi red i bijeli prostor“, kaže Stivensova. „Način na koji formatirate kôd je način na koji pokazujete logičku strukturu. Konzistentnost u formatiranju je od velike važnosti. Samo tako nećete praviti problem ni sebi ni drugima koji budu čitali vaš kôd.“

Brišite komentare koji vam nisu potrebni
Veliki cilj svakog programera bi trebalo da bude kôd koji se samodokumentuje – to znači da promenljiva, funkcija, imena klasa i struktura prenose poruku samog koda na druge bez potrebe za dodatnim komentarima sa strane.

Komentarisanje je i dalje dragocjeno, ali treba da se koristi samo kada je neophodno i uvijek treba da bude koncizno. Svrha komentara je da obezbijedite dokument ako želite da se vratite i zapamtite šta ste uradili.

Velika i mala slova
Budite oprezni sa nekonzistentnom upotrebom velikih i malih slova u imenima varijabli i funkcija. Takođe, važno je napomenuti da korišćenje velikih i malih slova varira između jezika.

Koristite smislena imena varijabli i funkcija
Od suštinskog je značaja da se namjera vašeg koda objasni, navodi Stivensova.

Ako imate dvije varijable sa istim imenom na različitim mjestima, to može da ometa tok vašeg koda. Izbjegavajte greške u pisanju imena svojih varijabli i ne koristite sleng.

Formirajte praktične konvencije o imenovanju. Većina kompanija ima svoje standarde. Moraćete da naučite kako da se prilagodite tim standardima, tako da je dobro da vježbate još u toku učenja.

Napravite plan rada
Nikada ne počinjite da pišete kôd bez plana: Prije nego što započnete da radite u programu, uvjerite se da razumijete sve zahtjeve i šta treba da uradite.

Uzmimo na primjer da pišete kôd za neku web stranicu. Morate da promislite prvo kakav je njen dizajn i da razumijete kako će interno raditi. Kako će izgledati interfejs i kako će funkcionisati navigacija. Dizajnirajte test unaprijed.

Pokušajte da prekomjerno ne komplikujete stvari
Vaš kôd mora da bude jednostavan, tako da može da se koristi iznova i proširuje. Što je jednostavniji kôd, to će biti manje bagova i manje vremena ćete provesti u otklanjanju grešaka.

Iskoristite alatke za otklanjanje grešaka
Debageri su alati koji daju programerima mogućnost da lakše prolaze kroz kôd kako bi bolje i potpunije razumjeli šta on radi. Ovaj korak je od presudne važnosti za program koji ne radi, ali je jednako važan i za program koji izgleda da radi dobro. Debager vam daje više informacija za rad, kada je potrebno da detaljnije razumijete ono što vaš program radi.

Uvijek čuvajte svoj rad
Možete koristiti Dropbox ili Github za sigurnije čuvanje rezervne verzije vašeg koda. Postoje jeftini sistemi koji „bekapuju“ čitav disk svake večeri.

Pokrenite testove tokom procesa razvoja
Uvijek testirajte na glavnim pregledačima (browser) dok gradite svoj kôd kako biste izbjegli iznenađenja. Ne ostavljajte testiranje za posljednji trenutak, savjetuje Stivensova.

Nemojte da sumnjate u sebe
“Početnici su često ubijeđeni da nisu dovoljno pametni za programiranje i misle da postoji specifična vrsta mozga koju moraju da imaju da bi u tome uspjeli. Ali tako nešto ne postoji“, kaže Stivensova.

Dobro je biti oprezan, ali ako ste previše zabrinuti za greške u pisanju koda, nikada nećete naučiti. Što više grešaka popravite, više ćete novih stvari naučiti i saznati. Od vitalnog je značaja da naučite ne samo kako da riješite probleme, već i kako da ih riješite na različite načine. To je programiranje.

Ako želite karijeru u programiranju, danas sve potrebne vještine i znanja možete da steknete i putem edukativnih programa. Ali obratite pažnju, da biste zaista bili spremni za posao, obuka bi trebalo da traje najmanje 12 mjeseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovoj obrazovnoj instituciji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.