Nobel naučnicima koji su osvijetlili 21. vijek LED lampama

Nauka 07. okt 201412:35 > 12:38
Podijeli:
Izvor: Reuters

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine dobili su japanski naučnici Isamu Akasaki i Hiroshi Aman, te Amerikanac Shuji Nakamura za pronalazak energetski efikasne i ekološki prihvatljive LED diode koja emituje plavo svjetlo, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

“Sa pojavom LED lampi sada imamo trajnije i efikasnije alternative starijim izvorima svjetla”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da su Akasaki, Aman i Nakamura proizveli blještavo plavo svjetlo iz poluprovodnika početkom devedesetih godina prošlog vijeka i pokrenuli fundamentalnu transformacju tehnologije svjetla.

“Crvene i zelene diode postoje odavno, ali bez plavog svjetla ne bi se mogle praviti lampe sa bijelim svjetlom”, navodi Kraljevska akademija.

U tekstu se podsjeća da su intenzivni napori naučne zajednice da napravi plavo svjetlo trajali pune tri decenije.

“Njihovi izumi su revolucionarni. Električne sijalice osvijetlile su 20. vijek, a 21. vijek bit će osvijetljen LED lampama”, naglašava se u saopštenju.

Švedska kraljevska akademija nauka navodi da LED lampe imaju potencijal da poboljšaju kvalitet života više od 1,5 milijardi ljudi širom svijeta koji nemaju pristup električnim mrežama, pošto zbog male potrošnje mogu da se napajaju jeftinom solarnom energijom.

Akasaki je profesor na Univerzitetu Meijo u Japanu i počasni profesor na Univerzitetu u Nagoyji. Amano je redovni profesor na Univerzitetu u Nagoyji, a Nakamura je profesor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari.