Google neće da sarađuje s vojskom, kraj ugovora s Pentagonom

Nauka 02. jun. 201815:56 > 21:46
Podijeli:
Izvor: Tanjug / AP, Marcio Jose Sanchez

Američka tehnološka kompanija Google neće obnoviti ugovor sa Pentagonom za rad na vještačkoj inteligenciji, izjavili su izvori iz te kompanije.

Ova odluka uslijedila je nakon snažnog protivljenja zaposlenih tehnološkog giganta. Veliki broj zaposlenih Googlea dalo je otkaz, a više hiljada drugih potpisalo je peticiju u znak protesta zbog učešća u projektu Pentagona poznatog po imenu Maven.

Radnici su izrazili bojazan da je to prvi korak ka upotrebi vještačke inteligencije u smrtonosne svrhe. Google nije objavio zvanično saopštenje. 

Prema izvorima iz kompanije, direktor Diane Green je osoblju rekla da neće biti obnove ugovora sa Pentagonom nakon isteka postojećeg. 

Međutim, novinarka tehnološkog portala “Gizmodo”  rekla je za BBC da Google nije otkazao projekat Maven i da sve ukazuje na to da ne odbacuju mogućnost buduće saradnje sa vojskom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.