Mravi zbog higijene kiselinom sterilizuju svoje "domove"

Nauka 18. feb 201514:15 > 15:33
Podijeli:
Izvor: EPA

Mravi imaju vrlo izražen osjećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mjesta koja koriste kao zahode, zaključili su naučnici sa univerziteta u Regensburgu.

Zoolozi su tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “PLOS ONE”, mrave smjestili u bijele mravinjake izrađene od gipsa i davali su im crveno ili plavo obojanu zašećerenu vodu.

Ubrzo nakon što su mravi konzumirali vodu, u uglovima su nastajala crvena i plava mjesta s izlučevinama, što znači da su ih mravi ciljano koristili kao zahode.

“Za mrave, koji poput ljudi žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem”, rekao je voditelj istraživanja Tomer Czaczkes.

“Stoga čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah uklanjaju iz nastambe”, tvrdi naučnik.

Zoolozi nisu uspjeli pronaći odgovor na pitanje zašto crni mravi (Lasius niger) ne izlaze iz mravinjaka kako bi vršili nuždu.

“To je za nas zagonetka”, rekao je Czaczkes. “Posebice zbog činjenice da neke vrste mravi čak steriliziraju svoje nastambe kiselinom”, kako bi ih održali savršeno čistima”.

Životinje koje žive u velikim skupinama različito postupaju s izlučevinama. Pčele primjerice vrše nuždu za vrijeme leta, a to čine čak i vrlo mlade pčele koje inače ne napuštaju košnicu.

Zoolozi pretpostavljaju da fekalije imaju svrhu u svakodnevici mrava.

“Neki kukci služe se fekalijama kao oružjem za odbranu, kao građevnim materijalom, neki njima obilježavaju puteve ili se njima služe kao gnojivom … moguće je međutim da se mravima jednostavno ne da izlaziti izvan mravinjaka kako bi vršili nuždu”, rekao je Czaczkes.