Aplikacija koja prepoznaje zbog čega beba plače

Nauka 10. jun. 201812:02 > 12:27
Podijeli:
Izvor: Screeenshot

Jedna neuropsihološkinja je razvila aplikaciju uz pomoć koje može, kako tvrdi, može da se identifikuje zbog čega beba plače. Pogledajte prilog Glasa Amerike:

Svaki put kada dete zaplače, roditelji nagađaju o čemu se radi – da li je gladna, da li joj je mokra pelena, da li je nešto boli, raste zub… Ali, tome je možda kraj.

Naime, neuropsihološkinja iz Kalifornije Arijana Anderson, i sama majka četvoro dece, osmislila je aplikaciju za mobilni telefon koja tumači plač.

“Kad sam dobila treće dete, shvatila sam da je njen plač sličan plaču prethodno dvoje i mogla sam da prepoznam šta joj treba na osnovu toga kako zvuči njen plač”, kaže ova doktorka.

Upotreba aplikacije Chatter Baby je jednostavna – telefon držite blizu bebe da “sasluša” plač vašeg deteta i da ponudi rešenje. Za sada program nudi samo tri razloga – glad, nervozu i bol, ali programeri navode da je krajnji cilj da aplikacija nauči da prepoznaje više emocija.

“Učite Chatter Baby o svojoj bebi, možete da idete po listi i da označite neke od razloga – nadutost, strah, razdvajanje od roditelja, dosadu, bol”, kaže Anderson.

Aplikacija je veoma korisna za osobe sa oštećenim sluhom.

Andreson tvrdi da se struktura plača razlikuje od zemlje do zemlje. Sledeći korak je da se napravi dovoljno velika baza podataka plača i zvukova koje bebe prave, kako bi roditelji širom sveta mogli da je koriste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.