Treba li da postanem softverski inžinjer: Kako odgovoriti

Nauka 02. jul 201812:33 > 12:38
Izvor: N1

Softverski inženjeri dizajniraju i razvijaju softverske aplikacije ili računarske sisteme. Ako želite da budete softverski inženjer, treba da budete spremni na stalno usavršavanje i radno vrijeme koje nije ograničeno. Ako niste sigurni da li je ova karijera za vas, evo kojim koracima se do nje dolazi.

Korak 1: Saznajte više o karijeri
S obzirom na to da softverski inženjering obuhvata razne zadatke i opise poslova, prvi korak bi trebalo da bude istraživanje ovog polja i opcija, a sljedeći obrazovanje i obuka koji će vas pripremiti za određeni put u karijeri.

Tipovi softvera koje softverski inženjeri stvaraju, testiraju i procjenjuju uključuju: poslovne aplikacije, mrežne kontrolne sisteme, operativne sisteme, baze podataka, računarske igre itd.

Softverski inženjeri mogu da koriste različite programske jezike. Oni koji prvenstveno rade sa kompjuterskim sistemima mogu da dizajniraju i implementiraju rješenja za osiguranje podataka i sigurnost sistema, kao i da prilagođavaju računarske sisteme kako bi zadovoljili potrebe klijenata. Oni takođe mogu da postavljaju intranete – mreže koje omogućavaju različitim računarima unutar organizacije da komuniciraju međusobno.

Korak 2: Steknite diplomu
Kako je najčešće minimalni obrazovni zahtjev za rad u oblasti softverskog inženjeringa diploma, vaš sljedeći korak je jasan. Inženjeri koji rade sa aplikacijama obično imaju diplomu u softverskom inženjerstvu, računarstvu ili matematici. Predavanja na računarskim smjerovima na dodiplomskim studijama obično uključuju: osnove računarstva, strukture podataka, principe programskih jezika, softverski inženjering i računarsku arhitekturu.

Dodatni savjet za uspjeh:

Megi Nelson, softverska inženjerka u kompaniji Dropbox, savjetuje svim budućim inženjerima da učestvuju u programima stažiranja. „Poslodavci često radije angažuju one koji imaju relevantno iskustvo, pored stečene diplome“, kaže ona. Studenti mogu da učestvuju u stažiranju tokom njihovog dodiplomskog obrazovanja kako bi poboljšali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Stažiranje takođe omogućava studentima da steknu iskustvo kroz praksu i nauče nove veštine od profesionalaca u industriji.

Korak 3: Sticanje srodnih iskustava i vještina
Softverski inženjeri stalno dizajniraju nove softverske programe, pa bi zbog toga trebalo da budu veoma kreativni. Takođe bi trebalo da to budu osobe koje imaju jaku motivaciju i uživaju u rješavanju problema, zatim matematičke i analitičke sposobnosti, kao i sposobnost rada sa apstraktnim konceptima.

Vještine komunikacije su takođe važne, jer moraju da komuniciraju sa inženjerima hardvera, dizajnerima, operativnim menadžerima, proizvođačima i krajnjim korisnicima kako bi uspješno razvijali softverske proizvode.

Iskustvo rada na poziciji na početnom nivou, kao što je specijalista za računarsku podršku ili računarski tehničar, može pomoći budućim inženjerima da razviju ove vještine i dobiju praktično iskustvo u ovoj oblasti.

Dodatni savjeti za uspjeh:
Ako ste odlučili da postanete softverski inženjer, razmotrite još tri savjeta koja daje Nelson:

Steknite certifikat.
Dobijanje certifikata može pokazati određeni nivo kompetencije i pomoći vam da budete ispred konukurencije kada konkurišete za neki posao.

Nastavite sa obrazovanjem i obukom
Budući da se tehnologija neprestano mjenja, često se mjenjaju i zadaci u okviru posla koji rade softverski inženjeri. Poslodavci, fakulteti i univerziteti, privatne ustanove za obuku, prodavci softvera i profesionalna računarska društva nude nastavne seminare, obuke i stručno usavršavanje kako bi inženjerima softvera omogućili da steknu vještine koje su neophodne da bi se pratila promjena tehnologije. Isto tako, danas postoji mogućnost učenja na daljinu.

Pripremite se za ulogu lidera na vrijeme
Mnogi stariji i iskusniji inženjeri softvera moraju da nadgledaju složene sistemske analize, dizajn i razvojne programe. Oni igraju aktivnu ulogu lidera, konsultanta i individualnog saradnika na različitim projektima. Oni pružaju analitičke savjete u identifikovanju i primjeni novih upotreba informacione tehnologije kako bi pomogli klijentima i kompaniji da postignu strateške ciljeve. Moraju da budu u stanju da upravljaju resursima, koordinišu programerske zadatke i nadgledaju tehničke planove projekta.

Sve to, osim stručnih znanja, zahtjeva i određene liderske vještine, prije svega vještine komunikacije, poznavanje načina motivacije i upravljanja timovima i slične, pa nije na odmet da na vrijeme krenete na obuke za rukovodstvo ukoliko vam liderske veštine još nisu jača strana.

Ako želite da postanete visokoplaćen softverski inženjer, više o edukaciji za ovu karijeru možete da saznate na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.