Ko sve može čitati vaše poruke na Gmailu?

Nauka 03. jul 201820:13 > 20:15
Izvor: morgueFile

Mnoge tvrtke skeniraju poruke e-pošte svojih korisnika kako bi unaprijedile proizvode, no ponekad i njihovi zaposlenici moraju pročitati poruku, a Google nema ništa protiv toga. Isto je i sa ostalim pružateljima usluga e-pošte u čijim uvjetima korištenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposlenici koji rade za stotine tvrtki koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmaila, prenosi Business Insider.

Prije godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali tvrtka nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana. Korisnici Gmaila koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘usporedbe cijena za kupnju’ i ‘automatizirane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio The Wall Street Journal. Stotine programera elektronički ‘skeniraju’ pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposlenici ih doista čitaju. Google je odbio komentirati.

Razotkrivanje ovakve prakse dolazi u loše vrijeme za Google i Gmail, najveću svjetsku uslugu e-pošte, koja broji 1,4 milijarde korisnika. Vrhunske tehnološke tvrtke pod pritiskom su u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi jer ne čine dovoljno da zaštite privatnost korisnika i nisu transparentne o stranicama koje imaju pristup. Povećana kontrola raspolaganja osobnim podatcima uslijedila je nakon skandala Cambridge Analytica, u kojem je istoimena tvrtka optužena za zlouporabu osobnih podataka više od 80 milijuna korisnika Facebooka.

Nije vijest da Google i mnogi vrhunski davatelji usluga e-pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim pretincima te su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli koristiti njihove usluge. Vanjske aplikacije i stranice moraju proći proces provjere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti. Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svjesni da pojedine tvrtke možda čitaju njihove e-poruke.

Mikael Berner, izvršni direktor Edison Softwarea, jedne od razvojnih tvrtki koja nudi aplikaciju za organizaciju e-pošte, izjavio je kako su njegovi zaposlenici pročitali e-poštu stotina korisnika Gmaila u cilju izgradnje nove značajke. Izvršni direktor druge tvrtke je rekao da zaposlenici čitaju poruke i da to postaje ‘uobičajena praksa’.

Tvrtke koje su se obratile The Journalu potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima te da primjenjuju stroga pravila u vezi s rukovanjem e-poštom. Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Google radi drugačije od Microsofta ili drugih vrhunskih pružatelja usluga e-pošte. Prema The Journalu, ništa u Microsoftovim ili Yahoo sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e- poruke drugih, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.