Japanci osmislili uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Nauka 15. avg 201800:09 > 08:05
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Darren Staples

Za problem neugodnog mirisa obuće koji se posebno javlja tokom toplih ljetnjih dana, Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno djeluje noću.

Panasonik MS-DS100 je uređaj koji “napada” isovalerinsku kiselinu koja je prirodni uzrok neugodnog mirisa stopala, a koji stvara jedna od miliona bakterija koje žive na ljudskom tijelu Staphylococcus epidermidis.

Uglavnom bezazlen patogen koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživio, a zajedno sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin, koja se oslobađa kada se pojavi znoj na stopalima.

Uređaj MS-DS100 se stavlja u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju “nanoe X”, elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih.

Dovoljno je uključiti uređaj i gurnuti ga u obuću, nakon čega slijedi širenje jona. Proces traje pet, odnosno sedam sati za “najuporniji miris”,

Prodaja uređaja počinje u Japanu 20. septembra, a cijena još nije poznata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.