Dron snimio potpuno izolovano amazonsko pleme u Brazilu

Nauka 23. avg 201822:19 > 22:38
Podijeli:
Izvor: Mauro PIMENTEL / AFP

Prvi put u historiji dron je snimio potpuno izolovano amazonsko pleme u Brazilu, prenose agencije.

Funai, brazilska agencija odgovorna za održavanje izolacije domorodačkih naroda, objavila je prve snimke izolovanog amazonskog plemena u Brazilu u historiji. Dron je snimio grupu ljudi na čistini usred amazonske prašume. 

Funai je objavio da već nekoliko godina zna za ovo pleme i proučava ga iz daljine, ali nikada prije njegovi pripadnici nisu snimljeni. Video prikazuje ljude koji hodaju kroz prašumu i na čistini. 

Politika Funaija je da ne uspostavlja kontakt s takvim grupama, već ih samo nadzire. Agencija je izjavila da je pleme upoznato s spoljnim svijetom, gradovima i farmama koje ga okružuju, ali se vjerovatno namjerno izolovalo zbog traumatičnih iskustava. 

Agencija je dodala da se bori za zaštitu ovakvih zajednica i dosad je registrovala 107 izolovanih plemena u Brazilu. 

“Kada bi željeli kontakt s spoljnim svijetom, našli bi način za komunikaciju s nama”, izjavio je Bruno Pereira, koordinator proučavanja domorodačkih grupa u regiji. 

Pereira je dodao da nadzor ovakvih grupa omogućava Funaiju proučavanje njihove kulture. Rekao je da agencija još nije identifikovala ime snimljenog plemena. 

“Ovi snimci podstiču društvo i vladu na razmišljanje o važnosti zaštite ovakvih grupa”, kaže predsjednik Funaija Valas Bastos.

Video je snimljen prošle godine, ali je objavljen tek u utorak kako bi se zaštitio proces istraživanja, objavio je Funai.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.