Zbog ova četiri razloga vaš Wi-Fi je spor

Nauka 08. okt 201809:06 > 09:12
Podijeli:
Izvor: Morgufile

Vaš je Wi-Fi odjednom usporio i šteka? Evo pregleda najčešćih krivaca, kao i prijedloga što možete odmah poduzeti kako biste popravili vezu

Položaj routera

Nije svejedno gdje stoji Wi-Fi router. Primjerice, u pravilu je bolje smjestiti ga na povišeno mjesto, odakle radio valovi mogu neometano doći do vašeg računala i pametnog telefona. Što više, to bolje.

Nastojte router postaviti tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti općenito.

Također je važno router smjestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti, piše tportal.

Uređaji koji smetaju

Router gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi elektronički uređaji, sateliti, bazne postaje… Iako Wi-Fi router obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrokom smetnji.

Recimo, mikrovalne pećnice čest su uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji router koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrovalke, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite router što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth također koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s Bluetoothom trebao bi imati ugrađenu zaštitu koja priječi nastanak smetnji (signal nasumce preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u uporavi i izbjegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste Bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasvjeta isto može biti problem, mada nam je teško zamisliti kako će vas to mučiti cijele godine. Rasvjeta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitirati elektromagnetsko polje koje ometa Wi-Fi.

Susjedi ‘posuđuju’ vašu mrežu?

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim routerima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji routeri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete napraviti ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako ju netko od vaših susjeda koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za router i provjerite povremeno je li se prikačio netko tko ne bi trebao.

Ukućani su se ‘zaigrali’?

Provjerite preuzima li netko s kime dijelite životni prostor poveću datoteku s interneta, igra zahtjevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite značajku Quality of Service u postavkama vašeg routera, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.