Djeca inteligenciju nasljeđuju od majki

Nauka 11. okt 201808:19 > 11:31
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Tema o kojoj svi roditelji vole raspravljati, kako ozbiljno, tako i u šali, jest - od koga su djeca naslijedila svoju inteligenciju?

Ali zapravo postoji znanstveni razlog zbog kojeg djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X kromosom odgovoran za ‘prijenos’ inteligencije.

Žene imaju dva ta kromosoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko vjerojatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tijekom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odjelu za medicinsku istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glasgowu otkrila je da djeca ‘imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama’.

Istraživači su intervjuirali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite čimbenike poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

No, svi znanstvenici ne slažu se s ovim osnovnim principom X kromosoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60% inteligencije nasljedno – ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu igrati važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina, prenosi RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.