Hibernacija kao rješenje za svemirske misije

Nauka 06. nov. 201816:03 > 16:05
Podijeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Astronauti bi tokom dužih svemirskih putovanja mogli biti u hibernaciji, odnosno neaktivnom fizičkom stanju poznatom kao obamrlost, navode stručnjaci sa Univerziteta u Viskonsinu.

Na naučnom simpozijumu u Nju Orelansu raspravljalo se o interakciji između mozga i vještački uzrokovane obamrlosti, kao i o mogućnosti raznih primjena hibernacije – od zdravstva i očuvanja energije, do svemirskih putovanja.

Vještačka obamrlost mogla bi da štiti astronaute od opasnosti u svemiru, te da smanji neophodnu veličinu, masu i energetske potrebe svemirske letjelice, objašnjava doktor Matthew Regan.

Sve više naučnika saglasno je sa tom tezom.

U studiji, u kojoj su tražene mogućnosti da se uspori metabolizam tokom svemirskih misija zbog opadanja gravitacije, naučnici su pokušali da pronađu način za smanjenje energetske potrebe astronauta podsticanjem hipometabolizma, odnosno znatno usporenog metabolizma.

Glavni problem je nedovoljno poznavanje uloge nervnog sistema u hibernaciji.

Naime, potrebno je “isključiti” određene nervne ćelije, jer će njihova aktivnost biti u sukobu sa sniženom temperaturom tijela, koja je posljedica hibernacije, navode naučni portali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.