Uspješno lansiran i treći satelit za praćenje vremena

Nauka 07. nov 201811:24 > 11:28
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Raketa Soyuz koja je sinoć poletjela iz Guyane uspešno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tijela Eumetsat, saopštila je komercijalna kompanija koja lansira te satelite.

Soyuz je poleteo sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Guyani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat poslije polijetanja.

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primjenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arianespace.

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija.

Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unaprijed.

Kompanija Arianespace saopštila je da se lansirnje ovog trećeg i posljednjeg satelita programa “Eumetsat polar sistem” (EPS) doprinosi zajedno s Eumetsatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klime na svjetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arianespace u Guyani, i drugo s raketom Soyuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Soyuz je imala jedno neuspjelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru.

Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta poslije polijetanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letjelice.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog “deformacije” jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.