Kilogram broji svoje posljednje dane

Nauka 13. nov. 201812:36 > 12:37
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Gotovo 130 godina nosio je teret svijeta na svojim leđima. Nazvan "veliki K", međunarodni prototip kilograma koji je služio i kao standard za sve druge mjere, broji svoji zadnje dane. Na međunarodnoj konferenciji za utege i mjere koja danas počinje u Parizu bit će zamijenjen nematerijalnom matematičkom konstantom.

Dosadašnja definicija kilograma stara je skoro 130 godina kada je svijet prihvatio da čvrsti cilindar od legure platine i iridija predstavlja tačnu i baznu mjernu jedinicu kilograma.

Riječ je o metalnom predmetu veličine loptice za golf, koji se smatra “kilogramom svih kilograma“, a nalazi strogo zaključan u Međunarodnom uredu za mjere i utege u francuskom Sevresu.

Naučnici su utvrdili da cilindar gubi težinu, najvjerovatnije zbog plina koji se nalazio unutar cilindra prilikom njegove izrade.

Tako je nastala potreba za redefiniranjem pojma kilograma i njegovog baznog mjerila.

Naučnici su uspjeli napraviti novu definiciju kilograma na bazi naučne formulacije, odnosno precizno postavljene matematičke konstante.

Predstavnici vlasti u petak će se okupiti na sastanku u francuskom Versaillesu kako bi odobrili novu naučnu definiciju kilograma.

Promjena će se praktično primjenjivati u privrednim i naučnim oblastima u kojima se koriste ultraprecizna mjerenja mase.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.