Tim Cook nudio svoju jetru umirućem Steveu Jobsu

Nauka 13. mar 201515:33 > 15:37
Izvor: REUTERS/Robert Galbraith

Izvršni direktor Applea Tim Cook ponudio je Steveu Jobsu dio svoje jetre u trenucima kada se ovaj borio s opakom bolešću koja ga je na kraju koštala života. Ova informacija stoji u novoj knjizi koja će biti objavljena ovog mjeseca.

Dijelovi knjige ”Postajati Steve Jobs” koji su dosad objavljeni na internetu bacaju novo svjetlo na odnose i na život u Appleu u vrijeme kada je ta firma rasla i širila se na svjetskom tržištu.

Knjiga također ocrtava odnos između Stevea Jobsa i Tima Cooka.

2004. godine Jobs je objavio da boluje od raka gušterače, a do 2009. njegovo stanje već je bilo kritično u tolikoj mjeri da nije bio sposoban dolaziti na posao te je samo čekao transplantaciju jetre.

Cook je redovno posjećivao Jobsa u njegovom domu, a kada je saznao da Jobs ima rijetku krvnu grupu otišao je na testiranje. Rezultati su pokazali da Cook može biti donor Jobsu, ali do takvog raspleta nije došlo, piše BBC.

Jobs se naljutio

Kako piše u knjizi, Cook je pokušao predložiti Jobsu da mu donira dio jetre, ali Jobs je reagovao ljutito.

”Sasjekao me u korijenu, čak i prije nego sam mu uspio izreći što imam”, rekao je Cook. ”Nikada ti ne bih dopustio da to učiniš”, ljutito mu je odbrusio Jobs.

”Steve je samo 4 puta vikao na mene u 13 godina našeg poznanstva. Ovo je bila jedna od tih situacija”, dodao je Cook.

Knjiga otkriva još mnoge detalje iz njihovih karijera, pa tako spominje da je Jobs razmišljao i o kupovini Yahooa kako bi ušao na tržište internet pretraživača.