U Pompejima otkriven Narcis

Nauka 19. feb. 201909:11 > 09:26
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Italijanskim arheolozima Pompeji su i danas nepresušno vrelo novih otkrića. Prošle sedmice su javnosti predstavili nedavno otkrivenu i izvrsno očuvanu fresku sebeljubivog Narcisa.

Freska Narcisa, mladića iz grčke mitologije koji je bio toliko očaran sobom da se zaljubio u odraz svoje slike u vodi, otkrivena je dok su arheolozi mjesecima radili na otkopavanju druge freske – o Ledi i labudu, spartanskoj kraljici i prerušenom Zeusu koji je u nju zaljubljen.

Naučni direktor nalazišta u Pompejima Massimo Osanna kazao je da je cijela kuća u kojoj su pronađeni Narcis, Leda i Zeus “namjerno luksuzno oslikana temama kojima dominiraju ‘joie de vivre’, ljepota i taština”.

Osanna je rekao da freske vjerovatno potječu iz zadnjih godina života u Pompejima i da se radi o “izvanredno očuvanim bojama”.

Na freski je prikazan Narcis kako gleda svoj odraz u vodi, a pokraj njega stoji Eros, grčki bog ljubavi. Po njegovom imenu nazvan je poremećaj osobnosti koji karakterizira divljenje samome sebi – narcizam.

Pompeji su uništeni 79. godine u erupciji Vezuva.

Dio uništenog grada još se iskapa i u zadnje je vrijeme bilo nekoliko novih otkrića.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.