Znatan pad broja mladih korala u Velikom koralnom grebenu

Nauka 04. apr. 201913:53 > 13:54
Podijeli:
Izvor: REUTERS/David Gray

Razmnožavanje korala značajno je smanjeno na australijskom Velikom koralnom grebenu nakon nedavnih epizoda njegovog masovnog odumiranja zbog otopljavanja i zakiseljavanja okeana, pokazalo je novo istraživanje bacajući sumnje na otpornost ugroženog prirodnog čuda i njegove sposobnosti da se obnovi.

Veliki koralni greben smješten uz sjeveroistočnu australijsku obalu najveći je svjetski koralni sistem koji pokriva površinu veću od Italije i jedan je od najraznolikijih bioloških sistema na planeti.

Greben je prošao kroz dvije velike epizode razgradnje 2016. i 2017. koje su pripisane globalnom zagrijavanju i u kojima je zabilježen gubitak odraslih korala bez presedana.

Nakon toga broj novih korala smanjio se za 89 posto, prema rezultatima istraživanja australijskih naučnika objavljenima u časopisu Nature.

“Mrtvi korali ne stvaraju podmladak”, kazao je autor istraživanja profesor Terry Hughes, direktor ARC centra za istraživanje koralnih grebena na univerzitetu JCU u Kvislendu.

Istraživanjem je mjereno koliko je odraslih korala preživjelo ekstremni toplotni stres i koliko se novih korala stvorilo u 2018. kako bi se nadomijestio gubitak.

U nekim sjevernim dijelovima grebena bliže ekvatoru u kojima su vode toplije, pad broja novih mladih korala premašio je i 95 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad