Amerikanci Nash i Nirenberg dobitnici "Nobela za matematiku"

Nauka 25. mar 201515:14 > 15:17
Izvor: EPA

Američki matematičari John Nash i Louis Nirenberg dobitnici su Abelove nagrade za matematiku, koja se smatra "Nobelom" u tom području, objavila je u srijedu Norveška akademija nauke i umjetnosti.

Nash (86) je dobitnik i prave Nobelove nagrade, za ekonomiju 1994. godine. Njegov život i borba sa šizofrenijom opisani su u filmu “Genijalni um”, dobitnikom Oscara za najbolji film 2001. godine.   

Stručni je žiri dvojac Nash-Nirenberg nagradio za doprinos razvoju deferencijalnih jednadžbi koje se koriste za opis brojnih pojava u primijenjenoj fizici, hemiji i biologiji, od primjerice procjenjivanja snage cunamija pri udaru u obalu do mjerenja količine prometa.  

Norveška je akademija saopćila da dvojica “matematičkih genija” nisu službeno sarađivala, ali su utjecali jedan na drugog pedesetih godina prošlog stoljeća.

Nash je rođen u Bluefieldu, zapadna Virgnija, i veći je dio karijere proveo na Princetonu i MIT-u.  

Nirenberg (90) radio je u Institutu matematičkih nauka u New Yorku gdje je stekao doktorat 1949. i penziju  pedeset godina poslije.

Nagrade vrijedne šest miliona kruna Nashu i Nirenbergu bit će uručene u maju.

Alebova nagrada ustanovljena je 2003. povodom dvjestote godišnjice rođenja najvećeg norveškog matematičara Nielsa Henrika Abela.