Steve Jobs danas nikada ne bi dobio posao u Appleu

Nauka 25. mar 201521:49 > 22:23
Izvor: EPA

Suosnivač Applea, Steve Wozniak, izjavio je da se Steve Jobs i on sam nikada ne bi zaposlili u Appleu da su kojim slučajem danas tražili posao u kompaniji koju su pokrenuli 1974. godine.

Ondašnji dvadesetogodišnjaci ne bi mogli da ispune visoke kriterijume koje zahtjeva čuvena kompanija, kao i njeni konkurenti Google i Microsoft.

“Kada vidim stepen obrazovanja i iskustva koji se traži pri zapošljavanju u Appleu danas, kažem sebi da ni Steve ni ja ne bismo nikada bili primljeni”, rekao je Wozniak u intervjuu za australijski list Australian Financial Review.

On je posebno ukazao na rigorozne procedure zapošljavanja koje je Apple, u međuvremenu, uveo kao i na činjenicu da nijedan nije završio fakultet.

Wozniak smatra da insistiranjem na pojedinim kvalifikacijama, Apple rizikuje da propusti ljude čiji je potencijal daleko veći od njihovog akademskog znanja.

Podsjećanja radi, Apple su prije 40 godina osnovali Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne u garaži Jobsovih roditelja u Los Alamosu, u Kaliforniji. U razmaku od samo nekoliko godina, postali su multimilioneri.