VIDEO: Egiptolozi otvorili zapečaćeni sarkofag star 2.500 godina

Nauka 09. apr. 201915:49 > 15:58
Podijeli:
Izvor: Screenshoot

Egipat je predstavio javnosti 2.500 godina staru mumiju vrhovnog svećenika s nalazišta nekropole Minya južno od Kaira na kojem su iskapanja počela prije godinu i po dana.

Egiptolog Zahi Hawass i njegov tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga iz 26. dinastije.

U jednom od njih pronašli su dobro očuvanu mumiju utjecajnog svećenika, umotanu u lan i urešenu zlatnim likom božice Izide.

Arheolozi su otvorili i druga dva sarkofaga. U jednome je bila mumija žene urešena plavim perlama, a u drugoj otac porodice.

Otkrića su predstavili na programu Discovery Channel u nedjelju.

Na nalazištu u pokrajini Minya, stručnjaci su pronašli i voštanu glavu što je rijetkost.

“U kasnijem dobu nikada nisam pronašao nešto slično tome”, rekao je Hawass.

Egipatski arheolozi pronašli su to nalazište prije godinu i po dana i radovi se nastavljaju.

“Zaista vjerujem da će se ovo nalazište istraživati u sljedećih 50 godina”, rekao je Hawass za Reuters dan prije nego što je otvoren sarkofag.

Hawass očekuje da će ondje pronaći još grobnica.

U 1927. godini golemi sarkofag je pronađen u tom području i smješten je u egipatskom muzeju u Kairu, o mjesto je od tada bilo zaboravljeno, otkrio je Hawass.

No prije dvije godine na tom su mjestu vlasti pronašle osobu koja je počela kopati na svoju ruku, bez dopuštenja i njegov prekršaj potaknuo je arheologe da počnu iskapanja na tom mjestu nekih 245 km južno od Kaira.

Ministar za starine Khaled al-Anani kazao je tada da su u grobnicama pronađene zlatne maske, 40 sarkofaga, oko 1000 kipova, keramičke posude, nakit i ostali artefakti.

Izvijestio je da uz egipatske arheologe sudjeluju i kolege iz Minhena i Hildesheima.

Egipćani nastoje ponovno oživjeti turizam, ključan izvor prihoda, a velik broj posjetitelja u tu zemlju privlači upravo ostavština drevnog Egipta čemu treba pridonijeti i veličanstven muzej u blizini piramida. Nakon nemira koji su slijedili poslije pobune protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka 2011. godine, turizam je pretrpio velike gubitke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad