Blizu Jerusalima otkriveno razvijeno naselje staro 9000 godina

Nauka 29. jul. 201913:49 > 13:59
Podijeli:
Izvor: Reuters

Izraelski arheolozi su prije početka izgradnje auto-puta, otkrili veliko neolitičko naselje staro 9000 godina, pet kilometara od Jerusalima, pišu izraelski mediji pozivajući se na saopštenje državne Uprave za starine.

Riječ je o najvećem dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu, gdje je, po procjeni arheologa živjelo između 2000 i 3000 stanovnika, što je poput današnjega većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom.

“Prvi smo put u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolitika”, kazali su voditelji istraživanja Hamoudi Khalaily i Jacob Vardi.

“Ostatke naselja starog 9000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje blizu grada Motze i smatramo ih prekretnicom u istraživanju praistorijskih naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata” kazao je Vardi.

“Ovo arheološko nalazište će iz temelja izmijeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolitika”, kazao je Vardi, pojasnivši da se dosad vjerovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo s druge strane rijeke Jordan. Pritom je mislio na dio Zapadne obale, koristeći biblijski naziv.

Praistorijska Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti s današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom.

Ljudi koji su onde živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anatolije, jer iz tog područja potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, uzgojem ovaca i poljoprivredom. Uz praistorijsko oruđe onde su pronađene hiljade vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerovatno nosila djeca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

“Hiljadama godina prije izgradnje piramida u neolitičkom razdoblju je mnogo stanovnika živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom”, tvrdi Vardi.

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada s prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu te uske praistorijske uličice što ukazuje na to da je planiranje izgradnje bilo na visokom nivou.

Otkriveno je i nekoliko grobnica te u njima predmeti od kamena. Pronađen je i grob, kako se vjeruje, dvojice ratnika, jer su pokopani s bodežima i kopljima, a ispred groba su otkopane kosti magarca. “Pretpostavljali su da će im magarac poslužiti na drugome svijetu”, razjasnio je Vardi.

Po završetku istraživanja na ovom nalazištu, arheolozi planiraju dalji nastavak rada u laboratoriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad