Upozorenje za korisnike smartphonea: Hakeri vrebaju Facebook

Nauka 14. okt. 201416:25 > 16:32
Podijeli:
Izvor: Reuters

Mali broj ispitanika koji za pristup društvenim mrežama koriste mobilne uređaje razumije rizike koje to donosi, pokazalo je istraživanje kompanija B2hakeral i Kaspersky Lab, koja preporučuje da korisnici koriste jake lozinke za naloge i onemoguće "auto-complete" funkciju, naročito ukoliko se prijavljuju sa smartphone ili tablet uređaja.

Prema rezultatima istraživanja, društvene mreže su treća najpopularnija aktivnost, poslije provjeravanja pošte i čitanja, a na mobilnim uređajima čak i popularnija, gdje zauzimaju drugo mjesto. Istovremeno, 78% ispitanika ne smatra da su hakeri na bilo koji način zainteresovani za njih ili čak i ne razmišljaju o ovom problemu.

Statistika je pokazala da interes hakera za socijalne mreže ne jenjava, pa kompanija podsjeća da su 2013. godine proizvodi Kaspersky Lab blokirali više od 600 miliona pokušaja posjete fishing-stranici, a više od 35% ovih stranica imitirale su siteove društvenih mreža.

Svaki deseti korisnik dijeli privatne informacije sa nepoznatim ljudima, dok čak 15% učesnika u istraživanju koristi društvene mreže za dijeljenje informacija koje nikada ne bi otkrili u stvarnom životu. Također, 12% ispitanika unosi podatke online dok su povezani na javnu Wi-Fi mrežu.

Samo 18% misli da otkriva više nego što bi trebalo na društvenim mrežama, a sedam posto ispitanika navodi da su podaci za prijavljivanje na društvenu mrežu jedan od tri tipa informacija čijeg se gubitka najviše plaše.

Istraživanje je također pokazalo da se 40 posto korisnika susrelo sa sumnjivim porukama koje ih upućuju na nepoznati link ili na preuzimanje potencijalno zloćudnog filea, a 21% korisnika primio je email koji je navodno poslan sa društvene mreže u namjeri da se dobiju akreditivi tog korisnika za prijavljivanje na društvenu mrežu.

Povrh toga, korisnici mobilnih uređaja se često nalaze u još većoj opasnosti – samo šest posto ispitanika izjavilo je da su hakeri uspjeli da “preuzmu” njihov nalog na društvenoj mreži, dok među vlasnicima Android tableta ova cifra iznosi 13%.