U Indiji otkrivena četiri ljudska skeleta stara 5.000 godina

Nauka 15. apr 201518:36 > 18:36
Podijeli:
Izvor: Haryana Archaeology Department

Arheolozi su u jednom drevnom selu na sjeveru Indije otkrili četiri kompletna ljudska skeleta, za koje vjeruju da su stara blizu 5.000 godina.

Tim istraživača iz Indije i Južne Koreje od 2012. godine rade na iskopinama u indijskoj državi Harijana gdje se pretpostavlja da je nekada cvjetala civiizacija doline Inda, jedna od najstarijih na svijetu.

Kosturi dvojice muškaraca, jedne žene i jednog djeteta pronađeni su na seoskom groblju zajedno sa predmetima koji ukazuju da su ljudi tog doba vjerovali u reinkarnaciju, izjavio je za list Hindustan Times direktor projekta Nileš Džadav.

“U neposrednoj bliziji i oko skeleta pronašli smo predmete kao što su grnčarija sa ostacima hrane i narukvice sa školjkama, što upućuje na zaključak da su pripadnici te zajednice vjerovali u reinkarnaciju”, naveo je Džadav.

Istraživači su, takođe, pronašli i igračke, većinom figurice životinja i mitskih bića.

“Figurica psa sa povocem govori o pripitomljavanju. Našli smo i figurice jednoroga, što nas pak upućuje u njihovu mitsku svijest”, kazala je arheolog Malavika Čaterdži, prenosi AFP.

Indska civilizacija, poznata i kao civilizacija Harapa, najstarija je poznata urbana kultura na potkontinentu i jedna je od najvećih civilizacija antičkog svijeta, čiji počeci sežu unazad 5.000 godina. Ova drevna civilizacija nestala je prije oko 3.000 godina.