Ovo su aplikacije za chat koje vas sigurno neće špijunirati

Nauka 19. apr 201512:37 > 12:43
Podijeli:
Izvor: Reuters/Barry Huang

Edward Snowden je nedavno opet zapanjio svijet i potvrdio sumnje mnogih – naši razgovori i chatovi nisu sigurni. Mnogi su zato počeli tražiti sigurnije kanale komunikacije, a developeri su se bacili na programiranje što sigurnijih aplikacija kojima možemo bezbrižno chatati.

Takva tehnologija podrazumijeva da se poruke šifriraju prije slanja i dešifriraju nakon što ih primatelj dobije tako da ukoliko ih netko pokušava presresti, neće razumjeti što se u porukama nalazi.

Ovo je nekoliko najsigurnijih aplikacija za slanje poruka:

1. TextSecure: Android aplikacija koja je napravljena isključivo u svrhu sigurnog slanja poruka. Kreirali su je programeri iz grupacije Open Whisper Systems (šaptači), specijalizirani za tajne poruke. Aplikacija štiti poruke i na mobitelu i između dva korisnika. Potrebno je kreirati jedinstvenu šifru kojom se može provjeriti da su primili poruku od povjerljive osobe.

2. Signal je aplikacija koju su kreirali Open Whisper Systems, samo je namijenjena iOS platformi. Također, prihvaća i poruke iz sestrinske aplikacije TextSecure namijenjene Android korisnicima.

3. Telegram (tajni chatovi): Nudi dvije verzije chata – normalni i tajni chat. Koristi šifriranje poruke prilikom slanja i dešifriranje nakon primitka poruke. Može se koristiti i na Android, iOS i Windows operativnim sustavima.

4. Silent Text stiže iz radionice Silent Circlea, tvrtke koja se hvali ultra sigurnim BlackPhoneom, kojeg navodno ni NSA ne može probiti. No, korištenje ove aplikacije naplaćuje se 9,99 dolara.

5. Gliph: I ova aplikacija za sebe tvrdi da je posve sigurna. Također, aplikacija može prihvaćati uplate Bitcoinom, i to anonimno. Kad šaljete poruke možete namjestiti koliko dugo da poruka ostane vidljiva, a također možete i namjestiti u koje vrijeme da se poruka pojavi primatelju.

6. Crpyto Cat: Koristi šifriranje poruke pri slanju, te dešifriranje pri primanju. Vrlo je jednostavna za korištenje. Mogu se kreirati privatne i sigurne chat sobe koje se ne mogu nadzirati. Također se koriste anonimna imena korisnika. Može se koristiti i s desktop računala, a ne samo s mobitela.

7. Bleep: Ova se aplikacija razlikuje od drugih po tome što šalje poruku izravno od korisnika primatelju, poput skidanja torrenta s interneta. Kreatori aplikacije su ljuti koji stoje iza BitTorrenta, najpopularnijeg programa za skidanje podataka preko torrenta. To znači da poruke ne odsjedaju na nečijim serverima. Aplikacija još nije sasvim dovršena, piše 24 sata.