Arheolozi tokom istraživanja u Skelanima otkrili dijelove rimskog mozaika

Nauka 10. sep 201910:29 > 10:32
Podijeli:
Izvor: Fena

Grupa arheologa, koja je nedavno radila na istraživanju arheološkog nalazišta Rimskog municipiuma u Skelanima, otkrila je dijelove mozaika iz trećeg vijeka nove ere, koji pripradaju rimskom periodu.

Vođa tima koji je proteklih dana obavio istraživanja, arheolog Ivana Grujić iz Trebinja rekla je da su ovim istraživanjem obuhvaćeni ostaci jednog objekta iz trećeg ili četvrtog vijeka koji je imao više funkcija.

“Tu je bio administrativni centar, a istražena prostorija bila je veoma luksuzna i mislimo da je služila i za razne prijeme. Ovaj administrativni centar je služio za javne poslove. Ovim se potvrđuje značaj Rimskog municipiuma od prvog do četvrtog vijeka. Istraženi objekat ima tri apside i zbog toga je jedinstven u BiH, a za apside se vezuje i podno grijanje”, pojašnjava Grujić.

Kustos Arheološkog muzeja “Rimski municipijum” u Skelanima, arheolog Boris Radić kaže da je ovogodišnjim istraživanjem povećan obim nalazišta i prošireno je prema istoku.

“Ustanovili smo da se urbana vila završava jednom velikom apsidom koja je imala mozaike i podno grijanje. Pronašli smo fragmente uništenih mozaika, ali je sačuvano ložište od grijanja. Ovim istraživanjem ustanovili smo veličinu objekta na istočnoj strani, a potrebno je još istražiti sjeveroistočni dio, gdje očekujemo nove prostorije i detalje”, rekao je Radić.

Otkriveni mozaici su rezultat nastavka istraživanja započetih 2008. godine, kada je na ovom području otkriven rimski grad.

Direktorica Arheološkog muzeja u Skelanima Svjetlana Marković kazala je da je istraživanje obavljeno sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad