Prva knjiga iz oblasti farmakogenetike u BiH

Nauka 17. sep 201916:50 > 17:14
Izvor: REUTERS/Eliseo Fernandez

U mjesecu septembru 2019. godine u Sarajevu je objavljena je knjiga pod nazivom “Principles of Anticoagulant Therapy (With An Introduction to Pharmacogenetics of Warfarin)”. Ova knjiga predstavlja prvu knjigu ovog tipa na tlu Bosne i Hercegovine, te će biti od pomoći studentima medicinskih oblasti, ljekarima opće prakse, specijalistima interne medicine, kao i subspecijalistima koji imaju dodir sa oralnim antikoagulansima u svakodnevnom kliničkom radu.

Knjiga je rezultat dvogodišnjeg rada Katedre za farmakologiju Sarajevo school of Science and Technology, u simbiozi sa istaknutim kliničarima iz oblasti pulmologije, adultne i dječije kardiologije.

Autori Edin Begić, Besim Prnjavorac, Aida Mujaković, Enisa Hodžić, Zijo Begić i Mirsada Čaušević su kroz osam poglavlja obradili tematiku fiziologije koagulacionog sistema, patofiziologije nastanka arterijskog i venskog tromboembolizma, predstavili mehanizam djelovanja antagonista vitamina K, kao i novih oralnih antikoagulanasa, te ukazali na osobitosti terapeutske primjene i monitoringa antagonista vitamina K i novih oralnih antikoagulanasa i u adultnoj i u pedijatrijskoj populaciji, navedeno je u saopćenju tima autora.

Kako se dalje navodi, cilj knjige je ukazivanje na potrebu razvoja individualiziranog pristupa svakom pacijentu, što predstavlja osnovu savremene medicine (evidence-based medicine), a knjiga je pokazatelj da za bavljenje ovom problematikom nisu potrebna enormna finansijska sredstava, nego isključivo individualni entuzijazam.

“Potrebno je istaći da osmo poglavlje predstavlja farmakogenetski protokol za karakterizaciju CYP2C9*1/*1, CYP2C9*1/*2 i VKORC1-1639GA polimorfizama, koji ima veliki uticaj na metabolizam i efikasnost antagonista vitamina K, i samo titriranje terapije, što je svakodnevnica u medicinskoj praksi i problem sa kojim se susreću pacijenti”, navodi se.

Recenziju knjige su uradili prof.dr. Slobodan Obradović sa Klinike za urgentnu medicinu Vojnomedicinske akademije (Beograd, Republika Srbija) i prof.dr. Nada Božina sa Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu (Zagreb, Republika Hrvatska).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad