Večeras ne propustite kišu meteora!

Nauka 22. apr 201509:42 > 09:48
Podijeli:
Izvor: N1

Liridi su meteorski roj ili popularno rečeno kiša meteora koja nam prividno dolazi iz zviježđa Lire (odakle im i ime), pojavljuje se svake godine oko 20. aprila, a stiže s putanje kometa Thatcher.

Meteorski rojevi nastaju s ulaskom Zemlje u oblak sitnih krutih čestica koji su zapravo otpad kometa. Učestalost meteora odnosno zvijezda padalica je 5 do 20 meteora u satu, prosječno 10. Zato, ako imate neostvarenih želja, noćas je prilično velika vjerojatnost da ćete pokoju od njih moći angažirati za sebe. Samo morate biti strpljivi i neko vrijeme gledati u nebo.

Inače, kiša meteora ima nekoliko desetaka u toku godine.

Danas za najtoplijeg dijela dana ponovno će u srednjoj i južnoj Srbiji i ponegdje uz istočne granice Hrvatske i BiH biti umjerenog razvoja oblaka, a sporadično će se pojaviti i kratkotrajni pljuskovi, prije svega na krajnjem jugoistoku. U većem dijelu regije bit će ipak sunčano i suho, ali će se u drugom dijelu dana u većini krajeva pojaviti visoki prozirni oblaci koji će se preko nas premještati sa zapadnim visinskim vjetrom.

Vjetar većinom sjeverozapadni, sredinom dana lokalno pojačan, ponajprije u središnjim i južnim dijelovima Srbije te u Slavoniji i BiH. Na moru, posebno na srednjem i južnom Jadranu, također većinom umjeren sjeverozapadni vjetar. Brzo će oslabjeti, a prema večeri okrenuti na vjetar iz južnoga kvadranta, pretežito jugoistočni, na sjevernom Jadranu jugo. Najviša temperatura zraka za stupanj do dva viša nego jučer, većinom od 17 do 22, na Kosovu i na jugu Srbije malo hladnije, od 13 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Iduće noći prohladno kao noćas ili samo za stupanj do dva toplije. Najniža temperatura od 4 do 9, na moru između 10 i 14. U četvrtak će izraženije zajužiti, jugozapadnjak i jugo će malo ojačati, a temperatura će osobito u istočnom dijelu regije biti još viša nego u srijedu. Sa zapada će biti oblačnije, a vrlo vrlo rijetko može već biti kiše.

U petak malo svježije te znatno promljenljivije uz osjetno veću vjerojatnost za prolazno malo kiše, osobito u gorskim područjima gdje su mogući i izraženiji pljuskovi.U subotu ponovno sunčanije i toplije, a pljuskovi su izgledni uglavnom samo u Srbiji i istočnoj BiH te ponegdje u gorskim područjima na zapadu regije.