Robot koji kuha umjesto vas stiže do kraja 2017.

Nauka 22. apr 201513:47 > 13:48
Izvor: Moley Robotics

Nakon napornog dana u kancelariji nije lako motivisati se da napravite "pristojan" ručak kada dođete kući. Umjesto kuhanja, mnogi se odluče da kupe gotovu hranu koja nije baš uvijek zdrava kao ni posebno hranjiva.

Ali, šta bi bilo kada biste imali robota pomoćnika u kuhinji, koji je spreman da vam pripremi gurmanski obrok kada god to poželite? To je san londonske kompanije Moley Robotics koja je sada napravila prototip “Robo-kuhara” koji je dizajniran za kuću.

On je predstavljen na sajmu tehnologije u Hannoveru. Robot se sastoji od dvije spretne ruke koje su instalirane na vrhu prostora za kuhanje zajedno sa kuhalima, umivaonikom i pećnicom. Robotove ruke je dizajnirala firma Shadow Robot Company čije proizvode koristi i NASA.

Sistem radi tako što prvo zapamti ljudsku akciju u 3D formatu i onda to konvertuje u visoko precizne pokrete. Prototip je trenirao kuhar Tim Anderson, a tokom demonstracije robot je pripremio čorbu od rakova. Anderson je rekao za BBC News da robot može napraviti sve sa malo pripreme.

Kompanija se nada da će verzija za konzumente biti u prodaji do 2017. godine. “Robo-kuhar” će sadržavati nekoliko dodataka, uključujući biblioteku sa hiljadu recepata, mašinu za pranje suđa i frižider. Ovo znači da, ne samo da nećete kuhati, nego nećete morati ni prati suđe poslije. Također ćete moći kontrolisati robota uz pomoć aplikacije, što znači da možete naručiti jelo da vam bude spremno kada dođete kući.

Naravno, ovako sofisticirana tehnologija neće biti jeftina i koštat će blizu 15.000 dolara.