U Estoniji robot korišten tokom hirurške operacije

Nauka 01. nov. 201919:08 > 19:11
Podijeli:
Izvor: AFP/Ilustracija

U bolnici u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, prvi put je korišten robot tokom hirurškog zahvata.

Naime, robot je pomagao timu hirurga u Centralnoj bolnici Tallinn tokom operacije koja je obavljena u predjelu kičme.

Hirurzi su poslije operacije u izjavi za medije kazali da im je robot pomagao u postavljanju implantata i prilikom navigacije kičme.

Ovaj robot je inače prvi ove vrste koji je korišten u zemljama sjeverne Europe.

“Prvu operaciju s robotom smo izveli istog dana kao i Indija”, kazao je dr Taavi Toomela, glavni hirurg u bolnici u Tallinnu, dodajući da je ovo revolucionaran korak za njegovu zemlju.

“Ne postoji sličan robot u zemljama sjeverne Europe ili u Rusiji. Zapravo, u Europi postoji samo pet ovakvih robota. Potpuno će i trajno transformirati način na koji se izvode operacije kičme”, rekao je Toomela.

Robot, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zvanično predstavljen krajem prošle godine, nazvan je Excelsius GPS.

“Poboljšanje implantata tokom operacije kičme mali je korak, ali činjenica da se operacije mogu obaviti tako brzo, efikasno i s tako malo rizika, ogroman je korak naprijed”, kazao je Toomela.

Istakao je da se sve uobičajene operacije na leđima mogu uraditi uz pomoć robota, a to za pacijenta, kako je kazao, znači kraće vrijeme operacije ali i brži oporavak.

“To također uključuje i mnogo manje trauma za pacijenta. Robot radi minimalno invazivne operacije mnogo sigurnije i efikasnije”, rekao je Toomela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad