Ruski svemirski brod će sagorjeti u povratku na Zemlju

Nauka 30. apr 201508:27 > 08:27
Izvor: Twitter / ISS

Ruski svemirski teretni brod "Progres M-27M", koji je zbog kvara počeo nekontrolisano da se vrti ukrug, biće usmjeren prema Zemlji između 5. i 7. maja i sagorjeće u atmosferi, saopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Letjelica ne predstavlja prijetnju po Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), jer se njihove orbite znatno razlikuju, prenio je Tass.

Vezane vijesti

“U ovom trenutku sistemi u svemirskom brodu su pod kontrolom. Stručnjaci Roskosmosa prate kretanje broda i na vrijeme će obavijestiti o bilo kakvim promjenama situacije”, navedeno je u saopćenju ruske agencije.

“Progres M-27M” lansiran je u utorak sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali po odvajanju od rakete nosača nije se otvorila antena zbližavanja sa MSS. Progres je svemirskoj stanici trebalo da dostavi gorivo, kiseonik, aparaturu za naučne eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. maja.

Potom je saopćeno da se brod nekontrolisano vrti oko svoje ose, na oko 30 kilometara od MSS, i ubrzo se odustalo od spajanja broda sa stanicom.

Kosmonauti u svemirskoj stanici imaju zalihe hrane i drugih potrepština za nekoliko mjeseci.