Kometa na putu prema Suncu proletjela blizu Marsa

Nauka 20. okt. 201409:27 > 09:31
Podijeli:
Izvor: Reuters

Kometa iz vanjskih dijelova Sunčeva sustava u nedjelju je napravio rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ga je pratila flota robotskih sondi.

Kometa Siding Spring prošla je na samo 140.000 km od Marsa što je manje od polovice rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koja kometa do sada prošla pored Zemlje, rekla je
američka svemirska agencija NASA.

Kometa, koja je ime dobila prema australskom opservatoriju koji ju je otkrio prošle godine, kako se vjeruje prvi put je u posjetu unutrašnjem solarnom sistemu nakon što je napustila Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milion godina.

Komete su kako se vjeruje smrznuti ostatci preostali nakon formiranja solarnog sistema prije nekih 4,6 milijardi godina.

“Ova kometa leti prema Suncu, dok joj narasta rep”, rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarnih nauka iz Tuscona u Arizoni tokom kometinog prolijetanja.  

Kometa je bila najbliže Marsu u 20,27 minuta prolazeći brzinom od 203.000 km/h.

Očekuje se da su NASA-ina tri marsovska orbitera i dva rovera kao i orbiteri Evropske svemirske agencije i Indije zabilježila prilaz i prolazak komete.