Plastični otpad godišnje ubije milion i po životinja

Nauka 20. okt. 201410:16 > 10:19
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Milion i po životinja godišnje ugiba od plastičnog otpada u okeanima i taj bi se problem mogao pogoršati, rekla je Laurence Maurice, jedna od dužnosnica francuskog Istraživačkog centra za razvoj (IRD) u razgovoru za agenciju France presse.

“Svake godine plastika ubije 1,5 miliona ptica, riba, kitova i kornjača”, rekla je voditeljica istraživanja tokom “Francuske sedmice vode”, foruma organiziranog prošle sedmice u Quitu u Ekvadoru.  

Nedavna istraživanja IRD, predstavljena tokom tog naučnog skupa, odašilju uzbunu na opasnost nazvanu “sedmi kontinent”.  

Radi se o “otocima” plastičnog otpada u Tihom Atlantskom i Indijskom okeanu.  

“U sjevernom Pacifiku je 30 posto riba progutalo plastiku tokom života”, upozorila je Laurence Maurice. U tom okeanu se nalazi do sada najveći primijećeni “otok” otpada.  

Godine 1997. prvi puta je primijećen između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručio i danas ima oko 3,5 miliona kilometara kvadratnih i sedam puta je veći od Francuske.  

“Otok” raste godišnje za 80.000 km kvadratnih, rekla je naučnica IRD-a, stručnjakinja za hidrokemiju.  

Godine 2011. Udruženje za zaštitu kitova i delfina je već pokrenulo uzbunu i objasnilo da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje i zbog gutanja i zaplitanja u njih, prenosi portal croenergo.eu.  

Od 2012. prestižni časopis Biology Leetters je “smrtnosnom juhom” nazvao slojeve plastičnog otpada, koje se ponekad može naći i na dubini do 1.500 metara.  

Te “otoke” nose morske struje i oni su ponekad blokirani u virovima okeana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.  

Boca se neće razgradaiti pod djelovanjem bakterija jer gljivice ne djeluju na plastiku, podsjetila je stručnjakinja IRD-a i pojasnila da je 80 posto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena, jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti.  

Tokom konferencije u Quitu Laurence Maurice je objasnila da te morske vrste zamijene plastični otpad s hranom.  

U tijelu jedne ulješure pronađeni su dijelovi plastenika za uzgoj rajčica uništenog u oluji koji je završio u moru, ispričala je. Iz tijela tog kita je izvađeno 20 kg plastike.  

Morske ptice su također žrtve plastike, poput albatrosa koji na površini mora pronalaze hranu za mlade.  

Jedan mladi albatros je pronađen mrtav a želudac mu je bio pun plastike za koju su njegovi roditelji mislili da je hrana, objasnila je Maurice.