Toyota i Nissan povlače 6,56 miliona vozila

Nauka 13. maj 201516:53 > 17:00
Podijeli:
Izvor: EPA

Japanske kompanije za proizvodnju automobila Toyota i Nissan saopćile su danas da povlače 6,56 miliona vozila u svijetu zbog neispravnih vazdušnih jastuka kompanije "Takata".

Kompanija Toyota povlači oko pet miliona vozila proizvedenih između marta 2003. godine i novembra 2007. godine, dok će kompanija Nissan povući 1,56 miliona vozila proizvedenih između 2004. i 2008. godine.

“Opoziv vozila pogodiće mnoga naša tržišta, uključujući Japan, Evropu i Sjevernu Ameriku”, rekao je portparol kompanije Nissan.

Obje kompanije su saopćile da modeli ovih vozila koji će biti povučeni nisu do sada prouzrokovali nijednu nesreću.

Kompanija Toyota je precizirala da namjerava da zamijeni vazdušne jastuke sa modelima koje proizvodi japanska kompanija “Daicel”.

Saopćenje japanskih automobilskih kompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača, uključujući General Motors i Hondu, već povučeno zbog rizika da će se “Takatini” vadušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Japanska kompanija “Takata”, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača vazdušnih jastuka u svijetu i ključni je dobavljač jastuka za velike proizvođače automobila.

Ova kompanija je kritikovana da je kasno reagovala na ovaj problem i ignorisala ga godinama.